antradienis, kovo 06, 2012

Per metus perėjo 1000 anglikonų

Romoje lankėsi apie 100 anglikonų vadovaujami monsinjoro Keith Newton. Vizitas vyko minint pirmuosius anglikonų Walsinghamo Dievo Motinos ordinariato gyvavimo metus. 
2009 metų lapkričio 4 dieną buvo paskelbta popiežiaus Benedikto XVI apaštalinė konstitucija „Anglicanorum coetibus“. Ja buvo atsiliepta į pavienių anglikonų ar jų grupių prašymus pereiti į katalikybę, išlaikant savo per šimtmečius susiformavusią anglikonišką tapatybę. 
2011 metų sausio 15 dieną buvo įsteigtas pirmasis Walsinghamo Dievo Motinos ordinariatas, į kurį priimami katalikiškus kursus užbaigę tikintieji.  Tiesa, reikia pasakyti, kad daug triukšmo sukėlusi konstitucija praktikoje davė... katino ašaras. Naujajame katalikų - anglikonų darinyje yra vos 1000 žmonių, iš jų keliasdešimt buvusių anglikonų kunigų ir keli vyskupai.
Numatyta, kad norintys tęsti kunigišką tarnystę turi būti įšventinti į kunigus iš naujo pagal katalikų apeigas, tačiau jei yra vedę, nebus šventinami vyskupais. Tai galioja ir monsinjoro Newton, trijų vaikų tėvo, atveju, kuris nors vadovauja ordinariatui ir yra priimtas kaip lygiavertis narys į Anglijos ir Velso katalikų vyskupų konferenciją, vyskupu šventinamas nebus. Tuo Vatikanas akivaizdžiai stoja į konfrontaciją su Dievo žodžiu, nes  I Timotiejui 3:2 sako :"O vyskupas privalo būti nepeiktinas, vienos žmonos vyras, turintis dorus vaikus"...
Lankydamasis Romoje monsinjoras Newton italų dienraščiui “La Stampa” paklaustas apie kunigų santuoką – anglikonų tradicijoje kunigams jau šimtmečiais leista tuoktis – monsinjoras Newton priminė, kad apaštalinėje konstitucijoje „Anglicanorum coetibus“ kunigų celibatas nurodytas kaip pagrindinė taisyklė, tačiau pridurta, kad tam tikrais atvejais gali būti teikiama išimtis, patvirtinta tiek ordinariato ganytojo, tiek Tikėjimo mokymo kongregacijos.

Komentarų nėra: