antradienis, kovo 27, 2012

Chaimo Sutino karstą lydėjo tik vienas žmogus


 Sotheby's gegužės 2 dieną pardavinės du žymaus dailininko impresionisto Chaimo Sutino paveikslus.  Dailininkas gimė netoli Minsko, o vėliau apsigyveno Prancūzijoje.
Bus parduodamas paveikslas "Le chausseur de chez Maxim's" "Pasiuntinukas iš "Maksimo", kuris laikomas  šio impresionisto viršūne. Paveikslas vertinamas apie 15 milijonų dolerių. Antrasis paveikslas "Le Chasseur" vertinamas 4-6 milijonais.
Chaimo Sutino paveikslai buvo tapyti praėjusio amžiaus antrame dešimtmetyje. Amerikietis Albertas Barnsas buvo pirmasis, įžvelgęs artimo Amadeo Modiljanio draugo apskurusio žydų kilmės dailininkoChaimo Sutino talentą. Jis iš karto nupirko per 50 paveikslų už 20 000 frankų 1922 metais. 1935 jo drobės buvo eksponuojamos Čikagoje, draugai mokė jį nešioti ir marškinius ta proga.
Tiesa, per karą JAV nedavė Ch.Sutinui vizos ir jis liko okupuotame Paryžiuje, kur 1943 m. mirė ligoninėje. Į ją Ch.Sutinas pateko su svetimais dokumentais, slėpdamas savo tautybė, buvo palaidotas taip pat svetima pavarde. Jo karstą lydėjo vienintelis žmogus - Pablo Pikaso. 

Komentarų nėra: