ketvirtadienis, birželio 02, 2011

Prabudimas Argentinoje – šlovinkit Dievą ir priešinkitės velniui

Edas Silvozo, Karlosas Anakondija, Klaudijo Freizonas – tai vardai, kurie žymi jau 20 metų trunkantį Argentinos prabudimą. Per šį prabudimą evangeliją išgirdo ir atgimė didžiulis skaičius žmonių. Ištisi miestai ateidavo pas Kristų, net maži vaikai ir dabar pamokslauja evangeliją, o jų žodžius lydi ženklai ir stebuklai.
Iš Argentinos kilo daug tarptautinių evangelistų ir teologų. Luisas Palau, Chuanas Karlas Otricas, Alberto Motesi, Samuelis Libertas buvo palaiminimas visai bažnyčiai, ir tai Argentinos bendruomenių nuopelnas, tačiau pačios bendruomenės augo lėtai. Iki prabudimo vidutinės evangelikų bažnyčios buvo apie 100 žmonių.
Tačiau nuo 1980-ųjų, kai prasidėjo prabudimas, Argentinos ir Kinijos bažnyčių augimas yra pats didžiausias pasaulyje. Bendruomenės, kurios anksčiau turėjo po 50 narių, dabar vidutiniškai išaugo iki 2000. kai kurios bendruomenės turi po 10 000 narių.
Viena įdomi bažnyčia Argentinoje, vadinama, centrine, ji vienu metu veda susirinkimus 50 vietų, užuot laukusi, kol žmonės susirinks į vieną vietą. Joje 145 000 narių.
Didžiausi nuopelnai – evangelistui Karlosui Anakondijai, kuris per 4 metus atvedė prie pasirinkimo sekti Kristumi apie  milijoną argentiniečių. Iki 50 – 60 dienų dienų trukusiose evangelijos kruzeiduose pas Kristų kartais ateidavo iki 20 – 30 procentų miesto gyventojų. Kaip sako pats K.Anakondija, kai pradėjo tarnavimą kaip neprofesionalus evangelistas, jis teturėjo paruošęs tris pamokslus, tad kruzeidai tegalėjo trukti tik 3 dienas.   Dabar Argentinoje darbuojasi gera dešimtis sėkmingų evangelistų.
Krikščionių bažnyčia Argentinoje per pastarąjį dešimtmetį išaugo daugiau nei per paskutinius 100 metų, nepaisant stiprios katalikybės opozicijos.
Sakykim, augimą iliustruoja toks faktas – pastorius iš Rozario miesto Norbertas Karlini buvo priverstas bendruomenės susirinkimus perkelti į atvirą orą, kai per metus nuo 100 narių bendruomenė užaugo iki 5000.
Pastorius Sarakglini iš La – Platos tarnavo bažnyčioje, kurioje buvo 400 žmonių, o per metus bažnyčia išaugo iki 14.000, per kitus metus pasiekė  23 000 narių skaičių.
Bendruomenės nebetelpa patalpose, renkasi stadionuose, krepšinio aikštelėse ir atvirose aikštėse. Nieko nestebina, kad paauglys vadovauja 300 - 400 žmonių bažnyčiai, kuri renkasi laukymėje už namų, padedamas 20-mečio, kuris pats tik 3 metus krikščionis.
Prabudimas palietė visas konfesijas, sakykim baptistų bažnyčia Buenos-Airėse per 1986 metus paaugo 23% , o kitais metais - 65%. Kitos bendruomenės auga taip greitai, kad nebesuspėjami skaičiuoti žmonės. Pastorius Regge Buenos-Airių šiaurinėje dalyje vadovauja bažnyčiai, kurioje 70 000 narių. Kai jo paklausė, kiek dabar narių, jis tiesiog patraukė pečiais:“Sunku pasakyti, kasmet prisijungia apie 6000  žmonių, šiai sferai vadovauja buvusi katalikų vienuolė“.
Jeigu Argentinos bažnyčios bus gabios priimti žmonių srautą, ši šalis taps pirmąja Lotynų Amerikoje, kurios daugiau kaip pusė gyventojų – krikščionys.
Kas gi įvyko Argentinoje? Yra faktorių ryšys, kodėl įvyko toks sprogimas.Pagrindinis faktorius  organizacija А.К.И.Е.Р.А., kuri atnešė vienybę į Kristaus kūną ir kuri jungia daugumą denominacijų Argentinoje. Sekmininkų federacijos susijungimas atvėrė kelią stabiliai vienybei ir net piniginiai ištekliai galėjo būti panaudoti geriau, televizijos laida "Klubas 700" ir evangelisto Džimio Svagerto pamokslai turėjo irgi didelę įtaką.
Bet pagrindinis faktorius – MALDA.
Argentinos bažnyčia išmoko melstis. Bažnyčios rengia maldos susirinkimus, naktines maldas. Sakykim kaip pavyzdį galima pateikti naktinę maldą, kurioje dalyvauja 13.000 žmonių. Daugelis bendruomenių daro tokius susirinkimus, kurie prasideda penktadienio vakare ir baigiasi sekmadienio tarnavimu.
Pastorius Skatakglini iš La – Platos, kur 1983 prasidėjo prabudimas, veda po kiekvieno tarnavimo dar maldos susirinkimus rūsyje. Šimtai jaunų žmonių meldžiasi per naktį ir gauna didžiulį pasitenkinimą.
Kitos bažnyčios duris atveria 5 valandą ryto, kad žmonės prieš darbą galėtų pasimelsti.Pastorius  Omaras Kerbera, kurio bendruomenėje 145000 žmonių, taip išmokė savo žmones, kad jie pastoviai su savimi nešiotų maldos knygą. Jei jie mato poreikį, iš karto užsirašo jį ir meldžiasi tol, kol Dievas neatsako.
Argentinos krikščionys taiko dvi tiesas – pirma, viskas prasideda žemėje. Norint gauti atsakymą, reikia melstis, todėl jie šlovina Dievą ir prašo, antra, jie drąsiai priešinasi velniui ir siekia atkariauti teritorijas.

40 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Va čia tai jėga! Bent mane padrasina tokie faktai ir įkvepia.

Anonimiškas rašė...

AMEN

Olgerdas rašė...

Aaa... pagaliau supratau, kas yra prabudimas. Prabudimas yra paprasciausiai statistiniai duomenys... Nu panasiai kaip gyventoju surasymas:)... Nu po kurio laiko zinosim oficialius duomenis, kiek Lietuvoje "ant popieriaus" yra zmoniu, o va dabar jau zinom, kiek tikinciuju "ant popieriaus" Argentinoje yra:). Statistika (prabudimas)- pasirodo geras dalykas:)

Linas rašė...

Taip, Olgerdai, prabudimas išreiškiamas ir skaičiais. Numirimas irgi išreiškiamas skaičiais. Čia kaip su tavo vištom - deda kiaušinius ar ne. jei bažnyčia tik kudakuoja, kad ji pati geriausia, gražiausia, mokyčiausia ir solidžiausia ir vis taikosi nusnūst savo gūžtoj, bet jau 10 metų nė vieno kiaušinio, tai ar ne laikas būtų jos užpakalį į šaltą vandenį?:)

Anonimiškas rašė...

Geras pasiulymas! :)

Olgerdas rašė...

Nu reikia reikia ir tokiu metodu :)... Ale cia jau pats Dievas pamirkys baznyciai uzpakali, ka cia mes mirkysim :)...

Linas rašė...

Tai aš ir nesiūlau žmonėms kišti ir mirkyti:) Tačiau mes visada stovime kažkurioje pusėje. Saulius nemušė Stepono, tik stovėjo toje pusėje... O kalbant apie prabudimus, reikia išmokti skirti piarą nuo faktų. Jei kažkas darosi piarą, nereiškia, kad viską reikia išmesti į šiukšliadėžę. Jei Argentina, Gvatemala ar Brazilija pakluso evangelijai ir patyrė atstatymą, kodėl turime leisti Lietuvai išmirti, išsivažinėti? Aš nesutinku, kad mes prastesni už argentiniečius. Tačiau, kad ir koks bebūčiau teologiškai pasikaustęs, suprantu, kad turiu tik užsičiaupti ir mokytis iš jų, o ne juos mokyti koks ir kaip turi vykti Dievo judėjimas. Skaičiai ne mūsų pusėje, deja...

judas rašė...

Svarbu,kad tik Dievas butu musu puseje :)...
Skaiciai ne viska dar reiskia,ir skaitlingumas dar ne Dievo judejimo irodymas.
Kaip zinome,DAUGELIS (Mt 7,22) bus atstumti Ana diena...taip pat ne DAUGELIS randa siaura kelia (Mt 7,14) ir juo eina...Ne DAUGELIS pazysta kryziu (Fil 3,18)...
Cia tik keleta pvz.
As niekada nesizaviu ir nesizavesiu megabaznyciomis.Taip,jos kazka tai daro,kazkas tai vyksta,apie jas raso ir trimituoja spauda ir televizijos,bet ar jos vykdo Tevo valia,-tai cia dar didelis klausimas...

Olgerdas rašė...

Va va, Judai, skaitai mano mintis :)...

Linas rašė...

Žinoma, kad taip, skaičius niekada nieko neįrodo, gali būti teisinga, gali ir nebūti. Bet galima pagalvoti, kad tik mažos bažnyčios vykdo Dievo valią, kokybės ženklas, sakant:)Gali būti, kai paskaitai ADarbus, kad jos ir yra mažos tik todėl, kad nevykdo arba išvis kažkur nugrybavo. Taigi, pagal mano logika -skaičius savaime neįrodo, tačiau skaičiaus nebuvimas garantuotai rodo mirtį ir Dievo veikimo nebuvimą.

judas rašė...

Butent,mazuma ir vykdo.Apie tai mums kalba ir Biblija.Nereikia nieko galvoti ir loginti,jau viskas Dievo pasakyta,tereikia tik tai pamatyti,ir su tuom sutikti:)
Dievas vykdo savo valia per mazuma,tokia jau JO valia,ir pries ja niekas nepapus...:)

Skaiciaus nebuvimas nebutinai garantuoja mirti ar tai rodo,kad Dievas neveikia,ne,tai gali rodyti ir tai,kad Dievas ypatingai darbuojasi ir veikia su tam tikra grupe zmoniu,kad is ju padaryti tinkamus indus tarnavimui...Biblijoje tokiu pvz yra.

Lk 12,32 Nebijok, mažoji kaimene: jūsų Tėvas panorėjo duoti jums karalystę!

Dabar,kai kuriu megabaznyciu nepavadinsi mazaja kaimene,nes tai pavadines,gali jas izeisti ir buti persekiojamas uz tai :).

Linas rašė...

Judai, aš ne apie skaičių, bet apie mąstymą. Jei išsidirbsim "Lapės ir vynuogių" pasakėčios mąstymą prie ko tai prives? Rašai: "su tam tikra grupe zmoniu,kad is ju padaryti tinkamus indus tarnavimui". O tai kam ta mažoji grupė, tinkami indai, tarnaus? Patys sau? Va ir akligatvis:) Tokią "mažą grupę" dėl ar į Balbieriškį ar į megabažnyčią, jie mąstys vienodai

judas rašė...

Vot tai tau mastymas:)Dedam skaicius i sona ir pakalbekim apie mastyma,ane...Manu,kad daugelio mastymas skaitlingiskas,jame tik skaiciai sukasi ir pelnas :)

kam indai tarnauja?Seimininkui!Ne patys sau gi :)Viskas taip juk yra paprasta,kol nedalyvauja neatnaujintas mastymas :)

Linas rašė...

Aga, tik savo atnaujinto mastymo paklausk, ar apaštalai Jėzui tarnavo:)

judas rašė...

Na,be abejo,kad tarnavo,ir tarnavo kartu su Juo.Bet pries tai jie visi praejo gerus apmokymus,kad butu tinkami indai Seimininkui.
Dievui daugiau rupi pati tarnautoju asmenybe,negu,kad,ju tarnavimas...Jei asmenybe netinkama,tai tarnavimas anksciau ar veliau uzsirauks, o pats tarnautojas patirs nuostoli...

Olgerdas rašė...

Nujo, skyrybos, alkoholizmas, kaliuze:)... Ir t.t. Zodziu, nuostoliai...

Linas rašė...

Taigi, matai, Judai, kad yra dvi pusės, ne viena:)
Olgerdai, nu iš kur tu tiek patirties turi?:)

Olgerdas rašė...

Ar as?.. Kol kas tiek neturiu... :) Ne savo nuostolius paminejau juk...

judas rašė...

Be to,kalbant apie tarnavima Dievui,tai tarnavimas nera vien tik Evangelijos skelbimas (kaip Argentinoje),-tai daug daugiau...Atvesti pas Kristu yra tik pradzia,bet dar reikia uzauginti bei subrandinti naujatiki Kristuje,ir tai ilgas procesas,ir tokiam tarnavimui reikalingi brandus ir pilni isminties krikscionys...
Is straipsnio matosi,kad Argentinieciu baznycios tam yra nepasiruose,nes kai kuriems susirinkimams vadovauja paaugliai ir naujatikiai,kurie tikrai dar nera tokie,kad galetu maitinti Dievo zodziu kelius simtus zmoniu...:)
Cia as matau tik viena:dideli nora issaugoti nariu skaiciu bet kokia kaina :)

Nera sunku pririnkti i 'baznycios krepsi' naujatikiu,sunku yra juos islaikyti ir uzauginti,nes tai istikro sunkus darbas ir cia reikia daug malones,bei veikiancio praktiskai kryziaus.

Linas rašė...

Judai, blogai matai, pasižiūrėk dar kartų:) Čia tik pasakojimas, kas vyksta, kaip vyksta ir galimas spėjimas, kaip vyks, jei tai prasidės Lietuvoje. Tiek atgimimas, tiek ugdymas visų pirma yra Dievo, o ne žmogaus darbas. Fikcija, kad žmogus gali žmogų išugdyt. kai rurios bažnyčios ruošiasi jau 20 metų, o vis tiek yra absoliučiai neįgalios nei skelbt, nei žmones ugdyt. Tokių bažnyčių žmonės, ogo kaip žino kaip daryt, bet amžinai neįgalūs. Jie nuolat ugdosi - mokosi, tyrinėja, studijuoja, konferencijos,seminarai ir t.t. Argentinos atveju, Dievas lengviau panaudojo tą, kuris tik 3 pamokslus turi negu teologijos profesorius, pastatė pastoriais paauglius ir darbininkus, o ne metų metais save išsiugdžiusius. Tas pats bus ir Lietuvoje, jei nekeisim mąstymo. Aklieji šaukė:"Dovydo sūnau", o mes vaizduojam, kad matom daugiau už matančius.

judas rašė...

Matau gerai,dar nesiskundziu...
As pilnai suprantu,kad viskas yra Dievo,bet taip pat suprantu,kad Dievas dirba ir per zmones.Zmogui atgimimas duodamas iskart,kai jis tik itiki,bet tarnavimas-ne is kart,jis ateina su gyvybes brandumu.Dievas nestato Savo vaiku i tarnyste tol,kol jie nesubresta.Aisku,skelbti,liudyti Kristu,ir atvesti kitus pas Kristu gali ir ka tik itikejes,bet ugdyti-ne,nes jam paciam dar reikia ugdytis...

Manau,kad Argentinietiskas prabudimas netaikytinas Lietuvai...:)Cia,Lietuvoje, jau buvo prabudimas,zmones,galima sakyti,tiesiog patys i tinklus ejo :),bet,va,stokojant tiesos,isminties,brandumo-daug buvo prarastu,o daug islikusiu susikalde i daugeli bendruomeneliu,taip tik parodydamos,kokia krikscionybe "vieninga"...:(

Tai jei dabar Lietuvoje ateitu Argentinskas prabudimas-butu lygiai tas pats,(jei ne blogiau dar)nes dauguma bendruomeniu vis dar nera pajegos aprupinti tinkama tiesa tikincius.Tai matosi.Nera augimo,nera,nes niekas nesake,kad reikia augti,ir nemoke,kaip reikia augti.Jei ko ir moke,tai pagrinde siekti ziniu,dovanu ir tam tikru tarnavimo Dievui metodu,su tam tikrais sou elementais (koncertai,spektakliai ir t.t)...
Pastebiu dar viena dalyka,kad daznai yra kvieciami tarnautojai is svetur,ir tuo parodoma tai,kad vietiniai vis dar nepajegus kazka tai patys daryti del Dievo...
Ir dar.Argentina yra Argentina,o Lietuva-Lietuva...cia visai kitas temperamentas,zmones uzdari ir itarus.Tegu Argentinieciai atvaziuoja i Lietuva ir padaro cia prabudima...ir jei bus prabudimas Lietuvoje-tada tikrai,jie prabude is Dievo...:)

Olgerdas rašė...

Jo Judai, pakviesk juos pas mus:). Tik salygas jiems pasakyk- visus "kritimus", "pompas" ir panasius dalykus tegu palieka namie, o atvaziuoja tokie kokie yra :) Zinai, kazko abejoju, kad sutiktu:) Kas jau prie ko turi priklausomybe, tai be to jam jau ir dangus ne zydras, ir duona neskani:) Ner efektu- ner gyvenimo prasmes :)

judas rašė...

Tai jau taip,Olgerdai...:)

Linas rašė...

Vyrai, o ko jums nebraukt į Argentiną ir parodyt kap pravilnai be visų šau elementų prabudimą padaryt ir pavyzdinę kelių žmonių bažnyčią sukurt?:)

Linas rašė...

Vyrai, o ko jums nebraukt į Argentiną ir parodyt kap pravilnai be visų šau elementų prabudimą padaryt ir pavyzdinę kelių žmonių bažnyčią sukurt?:)

Olgerdas rašė...

Tai kad nedomina many jokie tokie prabudzimai:) ner ko ten ir vazuoc. Dabar ir cia silta :)

Linas rašė...

Olgerdai, va nuo šito ir reikėjo pradėt, kad tavęs nedomina, kas toliau už tavo...:) Bet iš tikro bijai pripažint, kad nei čia nei Argentinoj nei su šou nei be šou nieko neišeitų tau. Tai va, ieškok kas sudomintų ir kaip nors ką nors padaryti:)

Olgerdas rašė...

Tu man geriau parodzyk,kur Biblijaj parasyta apie takius prabudzymus.Kazkodzel svietam Poviliukui i kitiem apostolam iseidavo ir be sou visks,o dabar staiga prireike sou:) Kur parasyta kad Poviliuks kunors griaudavo in zeme?Nu vienas pacanas pravda buvo isgriuves, aly ten nieks jo nerusyno, jis pats uzmiga ir pro langu iskrita :)Cia ne sou, o gyvenims toksai:)Jei butu Poviliuks sou dares,nieks te nemiegotu:)Nu a ne provda?

Olgerdas rašė...

Da zapamiatavojai parasyt, kad tavo nuomone, kuo Poviliuks zmones taip sudomindavo, kad jie jo dienu naktele klausydavo, nors jakiu sou nebuva?

Zita rašė...

Manau, kad jei šiandien Dvasia ugnies liežuviais nusileistų, tai būtų kas vandens kibirą užpila ir Dievui paaiškina, kad daugiau tokių fokusų nedarytų :)
Ugniagesių profesija garbinga, bet reikia žinoti ką gesinti :) Ar napaskaičiavote nuostolius jei kartais prieš Dievo darbą balsus pakėlėte? Ar jau esate tokiė tikri, kad žmogaus, o ne Dievo darbą menkinate? Ar ištyrėte tų žmonių širdis? Ir už kokius pinigus savo teisumą nusipirkote?

Zita rašė...

Ir dar, Olgerdai, Pauliui, net neatsižvelgiant į tai, kad jis atgimime sėdės soste, bent jau kaip žmogui derėtų rodyti pagarbą. Vis tiktai ne apie kažkokį savo sėbrą kalbi.

Olgerdas rašė...

Nutai i Pauliaus sosta nepretenduoju tikrai:).O siaip tikrai ji gerbiu- ir kaip apastala, nu ir... kaip nesoumena:)

Linas rašė...

Olgerdai, pyktis -blogas patarėjas:) Iš tavys užteks, jei porą žmonių nešaumeniškai pas kristų per gyvenimą atvesi tada ir apie Paulių galėsi drąsiau svarstyt;)

Olgerdas rašė...

Kad gi nepykstu, Linai:), bent jau ko kas... :)

judas rašė...

Idomiai,Linai kalbi...vienur sakai,kad zmogus be Dievo nieko negali,veliau gi siulai patiems ikurti baznycia,ar kazka tai atrasti savo ir kaip nors ir ka nors padaryti :)
Uztenka jau 'tu ka nors ir kaip nors' darymu ir pridarymu :)

O Zitai norisi priminti tai,kad siandienai mes turime uzbaigta Dievo zodi,prie kurio jau nieko nebus nei prideta,nei atimta...gilinkis i zodi su Dievo Dvasia ir su laiku pradesi skirti Dievo darbus nuo zmoniu darbu...

Linas rašė...

Pasiūlymas pagal tai, kaip jūs mąstot, prisitaikiau:) Jūs gi ugdyti norite, tai ir siūlau ugdyt Argentinoj, ar dar kur kitur.
Be to, dėl Žodžio, gilintis ypatingai nereikia, kad pastebėtum, kur darbas yra, o kur ne. Mane tai stebina, užuot pripažinus, kad esam nuogi ir pliki ir vaisiaus, palyginus su argenitiniečiais neturim, imama kaltinti argentiniečius. Išdidumas broliai kalba, išdidumas su religiniu šydeliu.

judas rašė...

Oi,Linai nekabink tu sydeliu,kalbam atvirai,ir be jokiu tai pasleptu motyvu.Vieni matom daugiau,kiti maziau,-cia jau kaip Dievo kiekvienam atverta,tiesiog reikia dalintis,nors kai kas ir nepatinka ar tai nepriimtina pacio pazinimo lygiui...
Ugdytis ir ugdyti reikia,nes tai yra taip pat Evangelijos dalis.Dievo tikslas tureti ne milijonus atgimusiu zmoniu,bet Kristaus Kuna vienybeje,kuris susiformuoja deka ugdymo.
O i Argentina vaziuot ar ne-tai tik Dievo reikalas,jei sius-vaziuosiu :)

O i zodi reikia gilintis,oi kaip reikia...jei nesigilinsi nebusi gilus,ir viska priimsi kaip uz Dievo darba.Jei krikscionybes istorijoje nebutu zmoniu,kurie gilinosi i zodi,tai kur tada siandiena butu krikscionybe,jei is viso dar butu?
Ir nereikia mums cia bandyti kopinti Argentinieciu ir kelti tas nuogumo plikimo scenas (tipo,kokie cia mes nelaimingi,Lietuveleje).:)
Na,o is kur tu zinai,kad esam nuogi,pliki?Pagal isore sprendi,Argentiniecius?Ar Dievas tau tai asmeniskai apreiske?Jei ne,tai verta patyleti.

Linas rašė...

aš ir kalbu, jog kap Kvailių šalį žiūrima į stogus, o savęs nematoma. Išdidumas nemato. Arba mato, kad jau su mumis tai viskas gerai.

Olgerdas rašė...

Jei jau apie erotika kalba uzeja, kas ten kur plikineja :)- jie ar mes cia, tai musiet mozna but pasakyc, kad i tie i tie pliki savaip. Mes pliki ant skaiciu (jie- ne), uztat jie pliki ant patirties ir gilesnio supratimo, o mes Lietuvoj, dumaju kad ne... Taigi lygiosios :)

judas rašė...

kai kam reikia maziau skaiciuoti,o daugiau dekoti .:)Kad ir uz tai,kad gyvena Lietuvoje ir cia yra kaip yra...:)Ziu,tada,Dievas ir akis atvers ir darbo atsiras...:)