antradienis, birželio 12, 2012

Vatikano uždraustų knygų sąrašo pabaiga




Ilgus amžius ribojęs katalikams galimybę skaityti "Index librorum prohibitorum" 1966 m. birželio 12 dieną pagaliau panaikintas. Vatikanas paskelbė panaikinąs uždraustų knygų sąrašą, kurio nesilaikymas ne vienam žmogui atėmė ir gyvybę. Pirmą indeksą 1595 m. sudarė Paulius IV.
 XVI amžiuje Katalikų bažnyčia ėmė reguliuoti ir kontroliuoti knygų leidybą.1546 m., apkaltintas ateizmu sudegintas Paryžiuje leidėjas Etjenas Dolė (Etienne Dolet). Édit de Compiègne 1557 m. buvo grasinama mirties bausme už knygų spausdinimą Ženevoje, kuri tuo metu vienas iš protestantizmo židinių.
Beje, kai kurių žmonių veikalai  nebuvo įtraukti į Index librorum prohibitor, sakykim Čarlzo Darvino knygos arba Adolfo Hitlerio "Mein Kampf".
Beje, Biblija taip pat buvo uždraustų knygų sąraše. Pasiskaitykime popiežiaus Pijaus IV patvirtintos „Uždraustų knygų rodyklės" ketvirtąjį skyrių:
„Nuo šiolei iš patirties yra skelbiama, kad, jei Šventoji Biblija liaudies kalba būtų skaitoma, visur be išimties tai neštu daugiau blogio, negu gėrio; tegul vyskupo ar tardytojo teismas tvirtai laikosi šios nuostatos: tik pasitarus su parapijos klebonu galima leisti skaityti katalikų išverstą Raštą tiems, kuriems, kaip jis supranta, skaitymas negalėtų atnešti žalos, bet ugdytų tikėjimą ir pamaldumą (šis leidimas patvirtinamas raštu). Bet, jei kas drįstų skaityti Bibliją, neturėdamas leidimo, tiems būtų neįmanoma gauti nuodėmių atleidimą iki jie negrąžintų savo Biblijos vyskupijai." < 6 >
 
 


.

Komentarų nėra: