penktadienis, birželio 22, 2012

Šiauliuose katalikai nori perimti mokyklą



Kaip reikia įkurti katalikišką mokyklą? Ne, jokių statybų nereikia, lėšų irgi nereikia - tiesiog reikia su valdžia sutarti ir perimti valstybinę mokyklą. Ir ne bet kokią, o pačią geriausią ir tvarkingiausią. 
„Šiaulių kraštas“ pranešė, kad  šiauliečiai pasipiktinę tuo, kaip Šiauliuose kuriamas planas, kaip Katalikų bažnyčiai perduoti valdyti "Sandoros" progimnaziją. Kad atitektų didesnis kąsnis, pirmiausia "Sandorą" norima sujungti su Gytarių progimnazija, kurios pastatas ką tik suremontuotas už 8 milijonus litų.
Dar pavasarį vyko valdininkų ir politikų susitikimas, kuriame dalyvavo vyskupas Eugenijus Bartulis su kunigais. Ketinimus tapti katalikiška mokykla patvirtino ir "Sandoros" mokyklos direktorius Kęstutis Šaltis. Katalikiškos mokyklos steigėju būtų vyskupija. Mokykla būtų finansuojama ir iš valstybės biudžeto, nes, pasak K. Šalčio, toks esąs Vyriausybės susitarimas su Šventuoju Sostu.
Gytarių progimnazijos direktoriaus Rimtauto Pečeliūno teigimu, esame ne klerikalinė, o pasaulietinė visuomenė: "Nemanau, kad reikėtų valstybinėje mokykloje žaisti bažnytinius "žaidimus". Nemanau, kad mūsų mokyklos kolektyvas turi prie kažkieno norų taikytis. Ypač keistai atrodo noras perimti pastatą, kada į jį didžiuliai pinigai investuoti".
„Šiaulių kraštas“rašo, kad vyskupo nuomonės išklausyti nepavyko. Vyskupijoje paaiškinta, kad šią savaitę tokios galimybės nėra.
Beje, tokiu pat scenarijumi veikiama ir kitur, sakykim, Kaune pernai metais katalikai vienu ypu taip perėmė bene 5 valstybines mokyklas.

Komentarų nėra: