trečiadienis, birželio 06, 2012

Mokyklose siaučia „planinė sakramentizacija“




Paradoksalu, tačiau pasaulietinėje valstybėje religinis gyvenimas ima panašėti į tarybinius laikus, jeigu anksčiau mokyklos iš eilės eidavo tvarkyti karių kapines, dalyvauti kokiose demonstracijose, tai dabar taip pat organizuotai eina į mišias, o šiuo metu - priimti sakramentų. Sakykim, Anykščių mieste buvo paskelbtos konkrečios dienos, kada viena ar kita mokykla trauks priimti sakramentų. Taip yra ir kitur. Žinoma, neapsieinama ir be incidentų, kai vykdoma tokia „planinė sakramentizacija“.
„Šiaulių kraštas“ aprašo, kaip  Šiaulių šv. Jurgio bažnyčioje miesto "Juventos" progimnazijos moksleiviams buvo teikiamas Sutvirtinimo sakramentas. Pasirodo, ne tik eiti reikia pagal grafiką, bet ir susimokėti pagal nustatytą tarifą, o kad įrodytų, jog susimokėjo, sutvirtinamasis turėjo rankoje laikyti per apeigas Katalikų katekizmą.  
„Pasaulietinės mokyklos mokiniams apeigose liepta rankose laikyti bažnyčios pardavinėjamus katekizmus už 22 litus ir paaukoti dar po 50 litų. "Nori vaikas būti sutvirtintu kataliku? Tegul susimoka!" - bažnyčios pozicija dėl rinkliavų iš moksleivių stebėjosi tėvai. "Vaikai pasaulietinėje mokykloje lanko tikybos pamokas. Mokame mokesčius, kad išlaikytume mokyklas. O čia, pasirodo, sugalvotas dar vienas mokestis. Bažnyčia taip įsigudrino užsidirbti iš vaikų?" -pasakojo šiaulietis. "Matote, sutvirtinimo tėveliai arba mamytės vaikams perka visokius tortus, dovanas, gėles, kurie yra bereikšmiai. Užuot nupirkę vaikui visam gyvenimui Šventąjį raštą arba katekizmą. Čia apeliuojama į tai, kad sutvirtinimo tėvai vaikams galėtų įgyti šitą katekizmą", - sakė klebonas E. Venckus“.- taip įvykius Šiauliuose aprašo „Šiaulių kraštas“

Komentarų nėra: