trečiadienis, birželio 20, 2012

Vatikano radijas nebetransliuos trumposiomis ir viduriniosiomis bangomis


Vatikano radijas žengia į naują savo istorijos etapą ir laidas patiki naujosioms komunikavimo technologijoms. Šiuo metu Vatikano radijas rengia laidas 40 kalbų ir jas, perduodamas palydovais arba internetu, retransliuoja apie tūkstantį vietinių radijo stočių aštuoniasdešimtyje pasaulio šalių. Visos Vatikano radijo laidos – tiesioginės transliacijos ir įrašai – pasiekiamos interneto portale: www.radiovaticana.va (radiovaticana.org). Jame taip pat skelbiami visų radijo laidose perduodamų žinių tekstai keturiasdešimčia kalbų, naudojant 13 alfabetų. Bendradarbiaujant su Vatikano televizijos centru buvo sukurtas inovacinis garso ir vaizdo medžiagos perdavimo instrumentas – „Vatican player“.
Atsižvelgiant į tai, jog šiuo metu išplėtota vaizdo, garso ir žinių perdavimo sistema leidžia daugeliu įvairių būtų gauti Vatikano radijo rengiamas žinias, nuspręsta apriboti laidų transliavimą iš Vatikano trumposiomis ir viduriniosiomis bangomis.
Dėl to, nuo liepos 1 d. Vatikano radijo Santa Maria di Galeria siųstuvų centras nutrauks transliacijas trumposiomis ir viduriniosiomis bangiomis į daugelį Europos, Šiaurės ir Pietų Amerikos šalių. Artimiausiomis dienomis visos Vatikano radijo redakcijos, kurias liečia šie pasikeitimai, savo klausytojus informuos apie visus būdus ir kanalus, kuriais ir toliau bus pasiekiamos jų rengiamos laidos.
Vatikano radijo lietuvių redakcija, primena, kad ir dabar, ir po liepos 1 d., mūsų laidas Lietuvoje transliuoja „Marijos radijas“ – kiekvieną vakarą 21.15 val. ir rytais nuo pirmadienio iki penktadienio 5.25 ir 7.23, o šeštadieniais ir sekmadieniais – 5.25 ir 7.00. Kiekvieną rytą 6.03 val. mūsų laidas perduoda Lietuvos viešojo transliuotojo II programa „Klasika“.

Komentarų nėra: