ketvirtadienis, rugsėjo 20, 2012

Malis – amputavę kojas davė naujų rūbų



Pasaulyje musulmonai protestuoja prieš esą mirtinai juos įžeidusį filmą, pašiepiantį islamą. Tačiau kai islamo vardu nukapojamos rankos ir kojos, kažkodėl musulmonų jausmų tai nė kiek neužgauna. Bent jau nesigirdi, kad kažkas protestuotų...
Pasaulį po truputį pasiekia žinios, kas vyksta šiaurės Malyje, kur valdo islamistai. Taikydami šariatą jie jau užmušė kelis žmonės, dabar atėjo eilė kitoms bausmėms pagal šį islamo įstatymą – žmonėms amputuojamos rankos ir kojos. Kalbėdamas iš savo ligoninės lovoje, jaunas žmogus, kurio rankų ir kojų dalys buvo amputuotos šią savaitę islamo grupės, sakė, kad  ta agonija, kuią jis patiria po amputacijos, nepanaši į jokį kitą skausmą, tai „privertė mane pamiršti viską."
Youssoufa Hamidou pasiskolino telefoną ir papasakojo pasauliui, ką jis išgyveno valdant islamo teisei. Jis yra vienas iš penkių pusbrolių, visi jie 20-ies, iš Fafa kaimo, jie buvo nuteistas šariato teismo amputacijai esą už apiplėšimus. O iš tikro jis priklausė milicijai, kuri kovojo prieš islamistus prieš jiems užimant šiaurinė Malio dalį.
  Amputaciją įvykdė su "Al Qaeda" susijusių sukilėlių grupė šiaurinėje miesto Gao dalyje. Tai rodo, kiek Malis pasikeitė vos per kelis trumpus mėnesius.
"Kai atėjo mano eilė, jie užrištos akis ir surišo dešinę ranką ir kairę koją virš kulkšnies, kad sustabdytų kraujotaką", - sakė Hamidou. "Staiga pajutau skausmą... Mano ranka nukirto, jie uždėjo kompresą... Labai greitai jie nupjovė kairę koją, jie taip pat uždėjo kompresą ant jo, kad sustabdytų kraujavimą. Tada jie sukėlė mus į mašiną ir nuvažiavome į ligoninę. "
25-metų amputuotasis pasakojo  savo istoriją "The Associated Press", ją patvirtina ir liudininkai. Ibrahim Toure sakė, kad jis kalbėjo su draugais Gao mieste, apie 750 km į šiaurės rytus nuo Bamakos, kai islamistai privažiavo ir liepė žmonėms susirinkti aplink.
"Mes supratome, kad jie ketina atlikti šariato bausmę, tačiau mes negalėjome įsivaizduoti, kas galėjo įvykti", - sakė Toure.
Minia bandė patekti į aikštę, bet kovotojai neleido.
"Islamistai liepė mums eiti ne į aikštę, o likti už geležinių strypų, supančios ją... Mes pradėjome tikrai nerimauti, mes supratome, kad turi būti kažkas daugiau nei siaubinga ".
Toure stebėjo, kaip islamistai pririšo žmogų Nepriklausomybės aikštėje.
Tada barzdotas Islamo teisėjas sakė pamokslą, tvirtindamas, kad toje teritorijoje šariatas bus taikomas.
"Jis sakė, kad plėšikams šariatas liepia nukirsti dešinę ranką ir kairę koją.
Ir kad keturiems žmonėms jie jau galūnės nukirto. Mažas vaikas iš vieno iš automobilių atnešė maišą. Pamatėme, kad iš jo varvėjo kraujas", - sakė Toure.
Teisėjas sakė, keturių žmonių nukirstos rankos ir kojos yra maišelyje.
Penktasis žmogus praras galūnes viešai, kad visuomenei tarnautų kaip pamoką.Tai buvo neįtikėtina", - sakė jis. Vienas iš gydytojų, kurie padėjo gydyti šariato aukas, sakė, kad islamistai iš pradžių atvyko į ligoninę ir paprašė medikų atlikti amputacijas.
"Mes kategoriškai atsisakėme", - sakė gydytojas.
Islamo policijos komisaras Gao mieste Mahamar Toure sakė, kad amputuodami galūnes „tik vykdė Dievo žodį, ir kad jie padarė viską, ką jie gali“.
Be to, jis tryško begaliniu gerumu ir nuoširdumu amputuotiesiems.
"Mes juos nuvežėme į ligoninę... Šiandien mes jiems davėme naujus drabužius. Mes juos paguldėme palatose, kur yra oro kondicionieriai. Vėliau duosime jiems pinigų kaip dovaną... Jie dabar musulmonai kaip mes. Jie yra mūsų broliai ".
Praėjusią savaitę Bamake, kuris vis dar kontroliuoja pietinę Malio dalį, vyriausybė paprašė 15 šalių karinės paramos išvyti islamistams. 
www.maghrebchristians.com/

Komentarų nėra: