pirmadienis, rugsėjo 17, 2012

Katalikų vyskupai KGB tarnyboje


Nutylima tema - daug katalikų bažnyčios dvasininkų ne tik pasisakė prieš sovietinę santvarką, bet ir dirbo kitoje pusėje, KGB gretose palaikydami esamą santvarką, įduodami disidentus ir nurodydami nepatikimuosius. 
Sakykim, apie tai prabilo Panevėžio ordinaras vyskupas Jonas KAUNECKAS, kuris teigė, kad KGB gretose buvo net ir pačių aukščiausių bažnyčios činų.
J.Kauneckas nuo 1959 m. kasmet mėgindavo stoti į Kauno tarpdiecezinę kunigų seminariją, tačiau sovietų valdžia vis neleisdavo jo priimti. Į kunigų seminariją galiausiai priimtas 1972, sulaukęs 34-erių.
Štai ką jis teigia: „Mane sekė ir įdavinėjo. Prieš daugelį metų turėjau galimybę paskaityti savo KGB bylą. Bet aš atsisakiau tai daryti, nesu linkęs ieškoti. Jeigu dabar ką ir atskleidžia, tai tik menkus, didieji lieka neliečiami. Kas valdė KGB? Komunistai. O ar kas puolė ir smerkė Algirdą Brazauską. Kita vertus, buvo įvairių dalykų. Telšių vyskupas Antanas Vaičius buvo KGB agentas, bet jis labai padėjo katalikų bažnyčiai, „Katalikų kronikoje“ buvo daugiausiai žinių iš jo krašto. Jis ne saugumui dirbo, o prieš saugumą...“.

Komentarų nėra: