antradienis, rugsėjo 06, 2011

Statytojas nusprendė pašalinti skulptūrą

"Šiaulių kraštas" aprašė, kaip sekmadienį ant Kryžių kalno panevėžietis Alvydas Veberis nugriovė Marijos skulptūrą. Jis tikino, kad jo paties 1994 metais pastatyta Marija klaidino tikinčiuosius ir buvo virtusi stabu. Vietoj statulos dabar nnt to paties postamento sumontuotos dvi granitinės lentos su dešimčia Dievo įsakymų. Griovėjas sako taisęs savo klaidas, paveldosaugininkai įžvelgia savivalę, o Kryžių kalnas liko be Marijos skulptūros.
Vietoje kalno simboliu tapusios Marijos skulptūros buvo sumontuotos dvi granitinės lentos su iškaltais dešimčia Dievo įsakymų, paimtų iš Senojo testamento. Ant postamento esantis užrašas skelbia: „Nesilenk stabams. Nekvailink savęs. Dievą garbink“.
Skulptūrą nugriovė pats jos kūrėjas Alvydas Veberis, labdaros ir paramos fondo „Biblijos studijos“ vadovas. Jis teigia, kad Marijos skulptūra klaidino tikinčiuosius, todėl buvo nugriauta.
A. Veberis prisipažino esantis šios skulptūros savininkas ir statytojas. Jis priminė, kad po Popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo atsilankymo 1993 metais Kryžių kalne kilo gaisras. Tuomet sudegė ne tik daug kryžių, bet ir betoninė Marijos skulptūra.
„Pasiūliau monsinjorui Kleopui Jakaičiui savo lėšomis ir jėgomis atkurti postamentą ir skulptūrą. Man kaip piliečiui buvo gėda, kad pusę metų nesugebame atkurti gaisro nuniokotos kalno vietos. Darbai buvo baigti 1994 metais birželio 2 dieną“, — “Šiaulių kraštui“ pasakojo A. Veberis. A. Veberis prisimena, kad jam Marijos skulptūros pastatymas kainavo apie 10 tūkst. litų. Jis pats iš betono ją išliejo, padedamas vieno mėgėjo skulptoriaus. Dabartinio monumento statyba jam atsiėjo 4 tūkst. litų.
Skulptūros griovėjas prisipažino esąs krikščionis ir nepriklausantis jokiai konfesijai: „Kristus įvedė tik krikščionybę. Nėra jokio kito tikėjimo.“
A. Veberis sako į Kryžių kalną žiūrintis kaip į Grūto parką — muziejų, kuriame suvežti kadaise garbinti paminklai: „Žmogžudžiams statėme paminklus ir juos garbinome. Sovietai darė teisingą darbą, tik jie neskaitė Biblijos. Jei būtų mano valia, aš tuos kryžius su visais stebuklais padegčiau. Jurgaičių piliakalnio kultūrinė vertė nuo to nesumažėtų. Pastatė aukų dėžutę — pavogė. Dabar statys bažnyčią, kad tos dėžutės nebūtų įmanoma pagrobti. Maldai nereikia jokių bažnyčių.“
Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis neskuba A. Veberio veiksmų traktuoti kaip chuliganizmo: „Žmogaus vidiniai pasikeitimai neprognozuojami. Mes ne policininkai. Jeigu tai buvo jo nuosavybė ir niekur neregistruota vertybė, tebūnie kaip jam atrodo.“

9 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Geras darbas! Tik nesuprantu jo zodziu ka manyti, ar cia zurnalistai iskraipe, ar jis taip sake: "jei butu grazine pinigus buciau negrioves". :/

Anonimiškas rašė...

Jei butu gražinę pinigus, šita skulptūra butu nebe jo, ir jis nebeturėtu teisės ją griauti.

Kazys rašė...

Ačiū Dievui. Lietuva bunda.

Elijah rašė...

va taip va...taip jis savo atsivertima ir tikejima irodo darbais...o desimt Dievo isakymu tai jegaaaaaaa...dabar tik septinta savaites diena nuo pirmos atskirti tereiks...

consolatio fratrem rašė...

nu nu, tik nepatapkit įstatymo vergais, kad Kristaus malonės neprarastumėt.

Arunas rašė...

Įstatymas yra Įstatymas ir jo Kristus nepanaikino, o dar labiau pagilino.
Kad dėl stabų tai Įstatymas galioja, o kai eina kalba apie ketvirtąjį Dievo Įsakymą, tai jau atsiranda malonė. Tai ir yra vienas iš keleto klausimų, kodėl nesutaria krikščionys su judėjais.
Šaunuolis Alvydas! Nepabūgo masių ir paliudijo apie GYVĄJĮ DIEVĄ

Anonimiškas rašė...

"4 Bet, atėjus laiko pilnatvei, Dievas atsiuntė savo Sūnų, gimusį iš moters, pavaldų įstatymui,
5 kad atpirktų esančius įstatymo valdžioje ir kad mes įgytume įsūnystę."
"9 Bet dabar, pažinę Dievą arba, geriau sakant, Dievo pažinti, – kaipgi galite grįžti prie menkų ir vargingų pradmenų, kuriems ir vėl norite vergauti?!
10 Jūs laikotės dienų, mėnesių, laikotarpių, metų." iš laiško Galatams.
Dievas nenori kad vergautume stabams, Dievas nenori kad vergautume ir raidei.
Su įstatymu yra taip - čia reikia švęst šabą, čia jau ir apipjaustyti reikia... juk pagal Įstatymą...

Arunas rašė...

Tikrai taip. Tik dar reikėtų atskirti :
1. kas yra Dekalogas, t.y. Dešimt Dievo Įsakymų- Įstatymas
2. kas yra Mozės Įsakymų knyga, kuri buvo padėta šalia Sandoros Skrynios.
Būtent dauguma Mozės knygoje užrašytų įsakymų buvo šešėlis į Kristaus auką ir po Jo mirties dauguma įsakymų netenka galios. O Dekalogo Jėzus nepanaikino. Pasikartosiu, jei nesutinkame su Visuotine Bažnyčia dėl antro Dekalogo įsakymo del stabų garbinimo, tai kaip išeina su ketvirtu įsakymu dėl poilsio (Šabo) dienos šventimo. Tada galime nebesilaikyti ir pirmo Įsakymo ir turėti daugiau dievų, nes nebereikia laikytis raidės.
Dėl visokių dienų,jubiliejų ir jubiliejinių metų, čia kita tema. Tik paminėsiu , kad tos šventės buvo duotos žydams. Juk šiais laikais nebereikia mums kas 50 metų atiduoti turto buvusiems šeimininkams ar paleisti vergus :)

Arunas rašė...

Net Danielius gavo apreiškimą, kad bus pakeistas Įstatymas ir švenčių dienos.
Dan.7,25 "Jis kalbės išdidžiai prieš Aukščiausiąjį ir vargins Aukščiausiojo šventuosius, sumanys pakeisti švenčių dienas ir įstatymą"
O Įstatymą pakeitusi yra tik viena bažnyčia...t.y. žvėris,kurį randame Danieliaus ir Apreiškimo Jonui knygose