trečiadienis, kovo 30, 2011

Sudanas veja lauk humanitarines organizacijas

Sudane dirbusi humanitarinė organizacija „Katalikų pagalbos tarnyba“ gavo valdžios nurodymą pasitraukti iš Darfūro ir galbūt visai palikti šalį. Oficialus tokio potvarkio motyvas – esą organizacijos nariai užsiėmė prozelitizmu, kitaip tariant, neteisėtais ir nesąžiningais bandymais atversti žmones į krikščionybę. Pasak Sudano pareigūnų, buvo dalijami Šventojo Rašto egzemplioriai, praneša "Vatikano radijas".
„Katalikų pagalbos tarnybos“ atstovė spaudai Sara Fajardo pareiškė, kad kaltinimai yra neteisingi, prieštaraujantys principams, pagal kuriuos dirba organizacija. Juo labiau, kad didžioji personalo dalis Sudane yra musulmonai. Darren Hercyk, organizacijos padalinio Sudane vadovas, patikslino, kad pagalba maistu ir vandeniu buvo dalijama 400 000 asmenų vakarų Darfūro rajone, kurie dabar palikti likimo valiai.
„Katalikų pagalbos tarnyba“ yra viena iš daugelio humanitarinių ir tarptautinių organizacijų, kurioms buvo nurodyta išvykti. Už to slypi dvejopos priežastys. Viena vertus, bandymas vis labiau islamizuoti Sudaną. Antra, dabartinio Sudano prezidento Omaro al Bashiro režimas ir jo kova su sukilėliais.
2009 metais Sudano valdžios nurodymu šalį turėjo palikti 13 didžiausių humanitarinių tarptautinių organizacijų. Toks įsakymas pasirodė po to, kaip tarptautinis Hagos teismas nusprendė, kad al-Bashiro pajėgų veiksmai – masinės civilių žudynės ir prievartavimai - kovojant su sukilėliais Darfūro regione yra vertintini kaip „nusikaltimai žmonijai“. Vėliau Sudaną buvo liepta palikti ir kitoms organizacijoms.

Komentarų nėra: