trečiadienis, kovo 09, 2011

Katalikų bažnyčioje pedofilijos skandalas įgauna naują pagreitį

Katalikų bažnyčioje pedofilijos skandalas įgauna naują pagreitį - nebesaldu ne tik paprastiems kunigams, bet ir aukščiausiems dvasininkams. Filadelfijoje (JAV) nuo tarnavimo nušalitas dar 21 kunigas, kurie kaltinamami mažamečių tvirkinimu, praneša Agence France-Presse.
Sprendimą paskelbė didžioji prisiekusiųjų žiuri. Iš viso byloje figūruoja 37 kunigų pavardės. "Norėčiau dar kartą atsiprašyti už vaikų prievartavimą, kurį atliko tie, kurie yra bažnyčioje, ypač - už kunigų",- sakė Filadelfijos arkivyskupas Justin Rigal). Jis pasakė, kad be nušalntųjų, dar trys kunigai "buvo nubausti", o dar trys patys nutraukė tarnavimą bažnyčioje. Du pakeitė gyvenamąją vietą ir dabar nebėra Filadelfijos vyskupijoje.
Pedofilijos skandalas Katalikų bažnyčioje liepsnoja nuo 2004 metų. Net ir Benediktas XVI neišvengė kaltinimų, kad dangstė vieną savo vyskupijos pedofilą kunigą. Nuo 2005 metų, kai Josephas Ratzingeris tapo popiežiumi Benediktu XVI, įvairiose Europos šalyse ir JAV buvo pranešta apie šimtus kunigų pedofilijos atvejų.
Pedofilijos skandalas yra kaip milžiniška lavina, parodanti, koks sugedimo laipsnis yra šitoje organizacijoje - JAV katalikų bažnyčia jau išmokėjo kompensacijas daugiau kaip 10 tūkst. tvirkinimo aukų. Vien 2006 metais kompensacijų suma sudarė apie 1,5 mlrd. dolerių. Airijoje jau atliktas oficialus Katalikų bažnyčios tyrimas, kuriame minima tūkstančiai kunigų prievartos prieš vaikus atvejų. Prievartos aukos ir jų artimieji ragino atsistatydinti ir patį Airijos katalikų bažnyčios vadovą kardinolą Seaną Brady. Paaiškėjo, kad jis asmeniškai yra nurodęs kunigų pedofilų aukoms nuslėpti prievartą. Apie kunigų nusikaltimus taip pat prabilta Belgijoje, Austrijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Šveicarijoje .

Komentarų nėra: