trečiadienis, kovo 23, 2011

Religija artimiausiu metu išnyks 10 pasaulio šalių

Išanalizavę šimtmečio statistinius surašymų duomenis, amerikiečių tyrėjai iškėlė teoriją, kad religija kai kuriose šalyse pasmerkta išnykimui. Analizė tokiose šalyse kaip Austrija, Australija, Airija, Kanada, Naujoji Zelandija, Olandija, Šveicarija, Suomija, Čekija rodo, kad čia neišvengiamai auga žmonių, nepriskiriančių save jokiai religijai, skaičius. Sakykim, dabar Olandijoje jis sudaro 40 procentų, o Čekijoje net 60 procentų. Tai leidžia manyti, kad anksčiau ar vėliau čia neliks religingų žmonių, praneša Open Space.
Danielis Adamsas tirdamas religijas, naudojo tą patį modelį, kuris taikomas mažai naudojamoms kalboms, kurios nyksta. D.Adamso metodo esmė paprasta - žmonės sudaro konkuruojančias grupes, tačiau siekia prisijungti prie didesnės grupės. Sakykim, Peru galima kalbėti ispanų arba ketčua kalbomis, bet kalbėti ispaniškai naudingiau ir suteikia daugiau prestižo, taigi, kečua kalba ilgainiui išnyks.
Tai pritaikęs religijai mokslininkas mano, kad tai visiškai panašūs procesai: religija eina link išnykimo, kadangi darosi nepopuliari, o žmonės siekia prisijungti prie daugumos sekuliarėjančioje visuomenėje.

Komentarų nėra: