penktadienis, kovo 18, 2011

Maronitai turi naują vadovą

Maronitų bažnyčia išsirinko 77-ąjį patriarchą, Jbeil-Byblos vyskupą Bechara Rai, dėl amžiaus pasitraukus patriarchui Nasrallah Boutros Sfeir. Kardinolas Sfeir sulaukė jau 90 metų, o patriarcho pareigas ėjo nuo 1986 metų, praneša "Vatikano radijas".
Maronitų Bažnyčia yra viena iš Rytų Bažnyčių. Jos pradžia buvo apie III ir IV amžių sankirtoje gyvenusį anachoretą, vienuolį atsiskyrėlį šv. Maroną susibūrusi mokinių bendruomenė. Prieš metus maronitai minėjo 1600 metų sukaktį nuo šv. Marono mirties, kaip manoma, 410 metais. IX amžiuje maronitų bendruomenė iš Antiochijos, dabartinės Turkijos, persikėlė į Libaną ir nuo to laiko čia yra jos pagrindinis centras. Po Bažnyčios Antiochijoje, vieno iš pirmųjų didžiųjų krikščionybės centrų, vienybės VI amžiuje skilimo, maronitai pradėjo rinkti savo patriarchą.
Maronitų bendruomenė, kurios liturginės tradicijos yra giminingos Antiochijos sirų apeigoms, visada buvo vienybėje su Romos katalikų bažnyčia ir popiežiumi. Maronitams priklauso apie tris milijonus tikinčiųjų, Libane gyvena tik apie trečdalį. Kiti maronitai priklauso diasporos vyskupijoms Kipre, Jordanijoje, Izraelyje, Argentinoje, Kanadoje, JAV, Meksikoje ir kitose šalyse

Komentarų nėra: