antradienis, gruodžio 21, 2010

Rusai protestuoja prieš turto perdavimą Stačiatikių bažnyčiai

Rusai protestuoja prieš turto perdavimą Stačiatikių bažnyčiai. Praeitą sekmadienį Maskvoje, Voroneže, Rezanėje ir Čeliabinske vyko mitingai prieš kultūros paminklų ir muziejų perdavimą Stačiatikių bažnyčiai. Kaliningrade ši akcija buvo uždrausta.
Rusai protestuoja, kad grąžinami kultūros pastatai, taip pat muziejai, kas dėl bažnytininkų neišmanymo gresia tuo, kad bus prarasta nemažai vertingų rusų tautai meno kūrinių, kaip jau ne vienoje vietoje atsitiko, kai turtas buvo perduotas stačiatikiams.
Sakykim ypatingai susirūpinta Andrejaus Rubliovo freskomis, nes grąžinus pastatą, jame stačiatikiai ėmė deginti žvakeles, kurios kenkia freskoms.
Mitingų dalyviai ragino valdžią pergalvoti įstatymus ir juos keisti.
Beje, taip vos stačiatikiams neatiteko buvusios liuteronų bažnyčios pastatas Tolminkiemyje, kuriame veikia Kristijono Donelaičio muziejus. Jis tik po protestų buvo išbrauktas iš sąrašo objektų, kuriuos numatyta atiduoti Rusijos stačiatikių bažnyčiai. Lietuvių literatūros paminklo - poemos "Metai" autorius K. Donelaitis (1714-1780) dirbo liuteronų pastoriumi Tolminkiemio bažnyčioje. Memorialinis rašytojo muziejus buvo įkurtas 1964 m. atstatytoje Tolminkiemio bažnyčioje, čia įrengta memorialinė ekspozicija, bažnyčios kriptoje ilsisi K. Donelaičio palaikai.Šiuo metu muziejų prižiūri Kaliningrado srities kultūros ministerija ir Nesterovo rajono valdžia.

Komentarų nėra: