penktadienis, gruodžio 31, 2010

Ispanija - išvytas vienuolis visą gyvenimą stato bažnyčią

Viename iš Madrido priemiesčių beveik 50 metų vienas žmogus stato katalikų bažnyčią. Donui  Chusto šiemet sukako 85 metai.
Donas Chusto stato ne tik vienas, bet ir praktiškai iš visko, kas jam papuola po ranka. Per statybos metus statomos bažnyčios kupolas išaugo iki 40 metrų aukščio. Donas Chusto dirba be išeiginių, tiesa, Kalėdos ir jam šventė. Žiemą ir vasarą nepavargstantis statytojas ateina prie bažnyčios 6 valandą ryto, tiesa, žiemą jis stengiasi dirbti bažnyčios viduje.
"Aš tai darau dėl tikėjimo. Ši statyba man - tikėjimo aktas",- pareiškė senolis BBC. Beje, jis kažkada buvo vienuolis, bet kai jis susirgo tuberkulioze, jį išvijo iš vienuolyno. Taigi, nuo to laiko jis ir stato bažnyčią.

Jis nėra nei statybininkas, nei architektas, nebaigęs net pradinės mokyklos, todėl neturi statomos bažnyčios projekto ir net leidimo statybai. Pastatas kiek primena Vatikano šv.Petro baziliką, Baltuosius rūmus, jame yra kitų Madrido bažnyčių elementų.
Pavieniui statytojui prireikė net 20 metų, kad sudėliotų centrinį kupolą. Donas Chusto pats renka sudaužytas plytas iš aplinkinių fabrikų, veža jas ir deda. Ir kitos detalės pagamintos faktiškai iš atliekų - kolonos, laikančios stogą suvirintos iš statinių nuo degalų ir t.t.
Beje, ši bažnyčia, kuri palikimu užrašyta vyskupijai, jau tapo tikru rajono simboliu, o į ją traukia minios turistų, todėl valdžia taikosi su nelegaliu statiniu.
"Jeigu turėčiau dar vieną gyvenimą, aš iš naujo statyčiau šią bažnyčią, tik dvigubai didesnę" - sako donas Chusto, bet baiminasi, kad nebespės užbaigti statinio.

Komentarų nėra: