pirmadienis, gruodžio 13, 2010

Kinijoje komunistai katalikus privertė išsirinkti savo valdžią

Kinijoje komunistai katalikus privertė išsirinkti savo valdžią. Apie tai pasakoja "Vatikano radijas". Vyskupas Juozapas Ma Yinglin, konsekruotas 2006 metais be popiežiaus leidimo, išrinktas vadinamosios Kinų vyskupų tarybos, tai yra Šventojo Sosto nepripažįstamo vyskupų konferencijos atitikmens pirmininku. Kitos Kinijos valdžios struktūros, bandančios kontroliuoti Katalikų Bažnyčios veiklą, vadinamosios Kinijos katalikų patriotinės sąjungos primininku išrinktas vyskupas Jonas Fang Xingyao, kuris vyskupo šventimus yra priėmęs teisėtai.  Popiežius Benediktas XVI savo laiške Kinijos katalikams, paskelbtame 2007 metų gegužės 27 dieną, abi šias organizacijas apibūdino kaip nesuderinamas su Bažnyčios misija ir tikėjimo laisve.
Kinijos katalikams valdžios primestų struktūrų vadovų rinkimuose dalyvavo 313 asmenų – 45 vyskupai, 158 kunigai, 23 seserys vienuolės ir 87 pasauliečiai. Iš pradžių Kinijos vyriausybės religijų reikalų departamentas skelbė, kad Aštuntajame Kinijos katalikų atstovų suvažiavime ir jo metu vykusiuose rinkimuose dalyvavo 341 atstovas. Naujasis Kinų vyskupų tarybos pirmininkas vyskupas Juozapas Ma Yinglin gimė prieš 45 metus. Nuo 1998 metų jis buvo komunistų valdžios įkurtos Kinijos katalikų patriotinės sąjungos sekretorius ir vicepirmininkas.
Naujasis Kinijos katalikų patriotinės sąjungos vadovas, 57 metų amžiaus vyskupas Jonas Fang Xingyao, gavęs popiežiaus pritarimą buvo konsekruotas 1997 metais ir vadovavo Kinijos Linyi vyskupijai. Į valdžios kontroliuojamą Patriotinę sąjungą jis įstojo 2004 metais.
Kaip informavo oficiali Kinijos žiniasklaida, visus Aštuntojo Kinijos katalikų atstovų suvažiavimo dalyvius priėmė aukščiausi Kinijos Liaudies Respublikos valdžios vadovai.

Komentarų nėra: