trečiadienis, gruodžio 15, 2010

Lenkų ir lietuvių suartėjimui padės... šventosios kaulo dalis

"Lietuvos rytas" praneša, kad Į Vilnių iš Krokuvos atvežama šventosios Jadvygos relikvija - Vladislovo Jogailos žmonos, kaulo dalis bus saugoma vienoje iš seniausių Vilniaus pranciškonų bažnyčioje Trakų gatvėje.
Šv. Jadvygos relikviją lenkų ir lietuvių delegacijai sekmadienį perdavė Vavelio katedros Krokuvoje klebonas pritarus Krokuvos arkivyskupui kardinolui Stanislavui Dzivišui.
Vilniuje šventosios relikvija bus įdėta į Pranciškonų bažnyčios centrinį altorių kitų metų birželį minint karalienės Jadvygos paskelbimo šventąja 14-ąsias metines. Relikvijos perkėlimo iniciatoriai viliasi, kad šv. Jadvyga padės tolesniam lenkų ir lietuvių tautų suartėjimui.
Jauna mirusi šventoji Jadvyga Anžujietė (1373/4-1399) buvo Vengrijos ir Lenkijos karaliaus Liudviko I Didžiojo duktė, Lenkijos karalienė ir Lietuvos didžioji kunigaikštienė, Vladislovo Jogailos žmona.
Pasak istorikų, šios vedybos atvėrė kelią Lietuvos krikštui, sudarė sąlygas katalikybės ir rašto kultūros sklaidai Lietuvoje.
Kartu su karaliumi Jogaila ši valdovė atkūrė Krokuvos universitetą, prie Prahos universiteto įsteigė Lietuvių kolegiją. Jadvyga mirė Krokuvoje netrukus po gimdymo ir kartu su savo mirusiu kūdikiu buvo palaidota Vavelio katedroje. Paskutinį kartą karalienės varinis karstas buvo atidarytas 1987 m., kaulai konservuoti ir įdėti į specialų relikvijorių. Šventosios kaulo dalelės kaip relikvijos pasklido po įvairias parapijas.
Popiežius Jonas Paulius II 1997 m. Jadvygą paskelbė šventąja ir Lenkijos globėja. Ši istorinė asmenybė taip pat vadinama ir Lietuvos apaštale ir suvienytos Europos patrone.

Komentarų nėra: