ketvirtadienis, gruodžio 09, 2010

Marijos nekalto prasidėjimo dogmą patvirtino... apklausos būdu

Gruodžio 8 dieną katalikų Bažnyčioje švenčiamas Marijos Nekaltas Prasidėjimas. Nekalto Prasidėjimo dogma reiškia, kad Marija, Dievo suteikta malone, gimė laisva nuo gimtosios nuodėmės, kad ji buvo atpirkta nuo pat prasidėjimo momento.Ši dogma reiškia, kad Marija faktiškai prilyginama Jėzui. Tad nieko nuostabaus, kad katalikai skatinami jai melstis.  Klausimas, ar tuo tikėjo apaštalai, pirmieji krikščionys? Žinoma, kad ne. Katalikų bažnyčia didžiuojasi savo tradicijomis, tačiau  Marijos Nekalto Prasidėjimo dogma buvo paskelbta popiežiaus Pijaus IX tik 1854 metais.
Kaip buvo priimta ši dogma, pasakoja "Vatikano radijas", pasirodo, šią dogmą, kuri neturi jokio pagrindo nei tradicijoje, nei juo labiau Biblijoje, katalikai priėmė balsavimo būdu.
"Tokį iškilmingą mokymą apie Nekaltą Prasidėjimą turėjo paskelbti Bažnyčios Susirinkimas, ne vien popiežius. Tačiau sušaukti Susirinkimą tuo metu, kai per visą Europą ir pačioje Romoje ritosi revoliucijų bangos, nebuvo galima. Todėl Pijus IX pasirinko kitą kelią – pradėjo pasaulio katalikų vyskupų apklausą. Jam atsakė 603 vyskupai, iš kurių 546 pritarė tikėjimo tiesai apie Nekaltą Prasidėjimą. Gavęs absoliučios daugumos vyskupų pritarimą, taip pat teologinės komisijos ir kardinolų kolegijos patvirtinimą, 1854 metų gruodžio 8 dieną šv. Petro bazilikoje popiežius Pijus IX perskaitė bulę „Ineffabilis Deus“, kurioje įtvirtinama, jog „Švenčiausioji Mergelė Marija nuo pirmos prasidėjimo akimirkos ypatinga Visagalio Dievo malone ir privilegija dėl žmonijos Atpirkėjo Jėzaus Kristaus nuopelnų buvo apsaugota nuo gimtosios nuodėmės ir nė kiek jos nesutepta“ - pasakoja "Vatikano radijas".
Greitai atsirado ir "patvirtinimas" - po keturių metų, 1858 metais, Prancūzijos Pirėnų papėdėje esančio miestelio apylinkių grotoje neraštinga mergaitė Bernadeta išvydo „gražią ponią“, kuri jai, paklausta kuo vardu, pasakė: „Aš esu Nekaltas Prasidėjimas“.
Pridėti galima tai, kad apklausų būdų galima patvirtinti ką tik nori, bet tai netaps tiesa.

Komentarų nėra: