antradienis, lapkričio 23, 2010

Sensacija atšaukiama - katalikai negali naudotis prezervatyvais


Sensacija atšaukiama  - katalikai negali naudotis prezervatyvais. Pasirodo, jais gali, kaip sakė popiežius, naudotis tik vyriškos lyties prostitutai, o kitiems katalikams teks palaukti, pranešė Vatikano radijas.

Knygos ištraukos  sukėlė susidomėjimą

Lapkričio 23 dieną keliomis kalbomis pasirodė vokiečių žurnalisto Peter Seewald pokalbių su Benediktu XVI knyga, pavadinta „Pasaulio šviesa. Popiežius, Bažnyčia ir laiko ženklai“.Knyga gimė po šią vasarą popiežių vasaros rezidencijoje Kastelgandolfe vykusių šešių valandos trukmės susitikimų, kurių metu vokiečių žurnalistas uždavė daugiau nei 90 klausimų. Kaip pasakojo jis pats, Benediktas XVI į klausimus atsakinėjo spontaniškai, su jais nesusipažinęs iš anksto.
Sekmadienio laidos Vatikano dienraštyje „l‘Osservatore Romano“ išspausdinta santraukų rinktinė apie kai kuriuos pokalbiuose aptartus klausimus.
Kalbėdamas apie seksualumą, popiežius Benediktas XVI ragino jo nebanalizuoti, visą dėmesį koncentruojant į prezervatyvus. Dėl seksualumo banalizavimo daugybė žmonių jį suvokia nebe kaip meilės išraišką, o kaip tam tikrą narkotiką. Kova prieš seksualumo banalizavimą yra dalis pastangų, kad seksualumas būtų vertinamas teigiamai ir teigiamai veiktų žmogų kaip tokį, visą žmogų. Atskirais atvejais prezervatyvo naudojimas yra pateisinamas, pavyzdžiui, kai prostitutas jį naudoja ir tai yra atsakomybės aktas, nuo kurio galima išvystyti sąmoningumą, jog ne viskas yra leistina. Tačiau tai nėra tikras būdas įveikti AIDS epidemiją. Yra būtinas seksualumo humanizavimas.
Pastarieji popiežiaus žodžiai dar sekmadienį buvo plačiai komentuoti pasaulio spaudoje. Kai kas juos pavadino Bažnyčios požiūrio į prezervatyvus pakeitimu. O viena pasaulinė žinių agentūra paskelbė visai nesuprantamą antraštę, vėliau pakeistą, jog popiežiui „vyrų prostitucija yra priimtina, jei naudojami prezervatyvai“.


Teko aiškinti papildomai 

Pirmadienį Vatikano spaudos salės direktorius Federico Lombardi paskelbė komunikatą, kuriame paaiškino, jog Benediktas XVI nepakeitė ikišiolinių Bažnyčios nuostatų apie prezervatyvus, kaip ir nuomonės, jog ne prezervatyvų dalinimas išspręs AIDS epidemijos problemą: reikia daug daugiau – prevencijos, ugdymo, patarimų, pagalbos, kad nesusirgtų ir pagalbos jau užsikrėtimo atveju. Ir nebažnytiniame kontekste išsivystė sąmoningumas, jog lytinis susilaikymas ir ištikimybė yra itin svarbūs elementai.
Kalbėdamas apie „atskirus atvejus“ popiežius taip pat neteisina netvarkingai praktikuojamo seksualumo, tačiau pažymi, jog prezervatyvas mažina kito asmens užkrėtimo, dar didesnio blogio, riziką. Todėl tai yra „atsakingas elgesys“.

Komentarų nėra: