antradienis, lapkričio 09, 2010

Rusijos Tolimieji Rytai tampa protestantišku kraštu

Rusijos Tolimieji Rytai tampa protestantišku kraštu, protestantų skaičius ten lenkia stačiatikius, katalikus, musulmonus ir budistus, praneša "Свободная пресса"
Registruotų religinių protestantų bažnyčių skaičius ypač lenkia kitus Primorės krašte ir Chabarovsko krašte. Primorėje registruota 178 protestantų bendruomenės - sekmininkų, presbiterionų, adventistų ir kitų, stačiatikių  89, 3 sentikių, katalikų 6, musulmonų 6 mečetės, žydų 7 sinagogos, 4 budistų pogodos.
Chabarovske iš 163 registruotų religinių organizacijų 96 - protestantų ir jų skaičius auga, tuo tarpu kai stačiatikiai uždaro savo parapijas dėl mažo žmonių skaičiaus.  "Свободная пресса" teigimu stačiatikių liko 48 parapijos.
Protestantų bendruomenės sparčiai auga ir Sibire. Krasnojarske yra 111, Irkutske- 97 - Sverdlovske 94 - protestantų organizacijos. Daugiausia tai sekmininkų ir charizmatų bažnyčios. Sekmininkų (РОСХВЕ) vyskupas Konstantinas Bendas  sako, kad protestantizmas ten gerokai tradiciškesnė religija kaip stačiatikybė, nes Tolimieji Rytai buvo ta vieta, kur iš Rusijos buvo siunčiami visi, kas nepatiko valdžiai, daugelis tų, kurie Rusijos imperijoje neturėjo tikėjimo laisvės - malokanai, duchoborai, menonitai ir t.t. Be to, ten aktyviai veikia misionieriai iš Pietų Korėjos. "Iki šiol čia taip - pigiau atskristi iš Seulo negu iš Maskvos, kelis kartus pigiau mokytis Seule negu Maskvoje", sako K.Bendas. Šiuo metu jau rusai iš Tolimųjų Rytų siunčia misionierius į Laosą, Kiniją, Mongoliją į Tadžikiją ir t.t.
Žinoma, stačiatikiai nepatenkinti tokia padėtim, skundžiasi, kad čia nėra nė vieno "antisektinio" centro, kurių prikūrė dešimtis skandalingai pagarsėjęs kovotojas su nestačiatikiais  A.Dvorkinas Rusijos europinėje dalyje. Beje, visam regionui tik pernai įsteigta pirmoji stačiatikių seminarija.

Komentarų nėra: