ketvirtadienis, spalio 07, 2010

Čečėnijoje su nuotakų grobimu kovos milijoninėmis baudomis

Čečėnijoje imamasi beprecedentinių veiksmų, skirtų kovoti su nuotakų grobimu, pagrobėjams bus skirtos  milijoninės baudos, o sutuokęs dvasininkas bus atleistas ir iš jo atimtas dvasininko laipsnis. Apie tai kalbėjo Čečėnijos vyriausias muftijus Sultanas Mirzajevas susitikime su imamais. Dalyvavo apie 300 Čečėnijos imamų. Teigiama, kad kas penkta santuoka prasideda grobimu, nereti atvejai, kai praliejamas ir kraujas, rašo dienraštis „The Independent“.
Jau anksčiau buvo rašyta, kaip Grozne, Islamo medicinos centre, yra gydomos jaunos moterys. „Daugumai jų - nervų sutrikimas po to, kai jas privertė sudaryti santuoką. Jas atveda čia, kad išvarytų piktąsias dvasias“, - rašo žurnalistė Lucy Ash.

Centras yra įsikūręs Grozne ir, kartu su didžiule mečete, religinėmis mokyklomis ir islamišku universitetu, sudaro didelę, Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo sukurtą musulmonišką infrastruktūrą.
„Tam tikrais vertinimais, Čečėnijoje kas penkta santuoka prasideda nuo to, kad būsimas vyras ir jo bendrininkai pačiumpa merginą gatvėje ir įgrūda į automobilį“, - pasakoja žurnalistė.
Dažnai merginai yra daromas spaudimas, kad ji tekėtų už pagrobėjo ir tokiu būdu išgelbėtų šeimos garbę ir užkirstų kelią kruvinam konfliktui. Kai kurios, bet ne visos, susitaiko su likimu.
Organizacijos „Moteriškas orumas“ vadovė Lipchana Bazaeva teigia, kad anytos, manydamos, jog nuotakos yra apsėstos piktųjų dvasių, dažnai veda jas pas mulą Mairbeką Jusupovą.

Komentarų nėra: