trečiadienis, vasario 13, 2013

Malda už mirusius




MIŠIOS UŽ MIRUSIUS SUNEŠA DIDŽIULES SUMAS Į
KUNIGŲ LAGAMINUS

Yra katalikų paprotys užsakyti mišias už mirusius ir mokėti mokestį, kurio dydis priklauso nuo giminių padėties ir sugebėjimo mokėti. Pacituosime šio nešvento elgesio pavyzdj:
„Bažnyčios konsistorijos teismai, įkurti kiekviename krikščioniško pasaulio mieste, buvo paprastos parduotuvės. Šie teismai nagrinėjo kiekvieną tikrą ir tariamą skriaudą, nusikaltimus prieš dorovės, valstybės ar bendrus įstatymus. Nežiūrint koks tai būtų nusikaltimas - žmogžudystė ar vagystė, ar mėsos valgymas penktadieniais, ar nepagarbus kalbėjimas apie šventojo kaulų suklastojimą, - visi jie buvo išperkami piniginės baudos mokesčiais. Iš tikrųjų, kaip kiekvienam žinoma, daugelis Bažnyčios nutarimų ir popiežiaus dekretų buvo skelbiami norint pasipelnyti. Tuomet, kadangi Bažnyčia turėjo šnipų kiekvienuose namuose, o kanonų teisė buvo pinklės, žabangos ir spąstai kiekvienam doram žmogui, prakeiktų žmonių srovė tuoj pat plūsteldavo į teismus, o aukso srovė tuoj pat pasiliedavo į Bažnyčios iždą." < 22>
Ar tai būtų indulgencijos, ar skaistykla, ar atleidimas nuo įsipareigojimo, ar dar kas nors - viskas šaukėsi pinigų, pinigų, pinigų. Ir jų reikalavo tariami apaštalo Petro sekėjai, tuo tarpu, juk jis pats sakė:
,,Sidabro nei aukso neturiu, bet ką turiu, tą duosiu. Jėzaus Kristaus Nazariečio vardu kelkis ir vaikščiok"(Apd 3:6)..
(Bus daugiau)

(Is Roman Catholicism of God? (Fourth Edition) By A.J.Pollock Green & Co. (Lowesroft) Ltd., Crown Street, Lowestoft, England, 1963.

12 komentarų:

Anonimiškas rašė...

JEIGU DUODAVAU 200 LITŲ, DAR IR ŽVAKIDŽIŲ PRISTATYDAVO. TIPO PAGERINTAS VARIANTAS. IŠ PASTATO IŠEIDAVAU "PAKYLĖTAS". O GALVODAVAU TIK APIE SEKANTĮ REISĄ SU "PYPKĖM". VA KUR ORGANIZUOTAS NUSIKALSTAMUMAS GIMSTA.

Linas rašė...

Nujau nujau:) Čia tavo problema buvo, ne mišių:)

Anonimiškas rašė...

BET TAS KLOUNAS IWANAS SU TOM MATRIOŠKOM IRGI "ANT LITŲ PASIKELS". O TIE AUKOTOJAI TAI APGAILĖTINI. PRISIMINIAU SAVE DVASIOS VARGŠĄ. BET VISTIEK- AUGINA TIK DIEVAS ELOHEEM.

Linas rašė...

Aiktu Armandai, jie ruošia pamainą VZB tokią pat nebažnytinę organizaciją "Išgydymų kambariai", principas visai toks pats. tai tu kaip buvęs tą Ivaną ir perkandi, o kiti ne. kaip jiems baigsis, kaip manai?

Anonimiškas rašė...

PAMAINĄ? VŽB NEPASIDUOS, JI TURI ĮDIRBĮ IR SAVO KLIJENTŪRĄ. BUS PAPRASČIAUSIAI KONKURUOJANTI FIRMA. OPIUMAS LIAUDŽIAI. BET LINAI, VŽB TAI AIŠKIAI PRISISTATO, KAD JIE NE BAŽNYČIA. KAM TAS RANKAS DĖTI TADA? MAN REIKĖJO TAI PRAEITI, KAD KITIEMS PAPASAKOČIAU APIE TĄ CHEBRĄ.

Linas rašė...

Tai ir šitas gi net skelbime tik gydymai, o nei kas jis nei kam atstovauja nenurodo. O kas dėl pasakojimų, tai geriau pasakok apie save,koks tu buvai toj chebroj:) Ir ar nėr tavo kaltės, kad jie tokie, kokie yra, juk memažai laiko ten sukaisi? Nelabai tikiu, kad žmogų gali kažkaip apsukti, tai samoningi mūsų pasirinkimai, o VZB suteikia laisvę nuo bažnyčios, paklusnumo ir atsiskaitymo vyresniesiems, kitaip sakant, prigamina hipių, savimylų individualistų tipo "tik aš ir Dievas":)

Anonimiškas rašė...

VISKAS LABAI RIMTA LINAI. ŠĖTONAS GI ŠVIESOS ANGELU TAIP PRISISTATO, KAD NELABAI IŠ KARTO SUVOKI KAS KAIP. PRADĖJAU TIRTI SAVE IR KAS KAIP VEIKIA. KOKIA DVASIA? BET DABAR TAI GALIU PAPASAKOTI KADA PATS MAČIAU IR PAŽYSTU TUOS GYDYTOJUS.

Linas rašė...

Nu man pakako pamatyt, kaip vzb bankete liepė koją ilginti Dievui - dar dar biški, nu dar... Girdėjau, kad ir Ivanas vakar liepė kojas ir rankas angelams išilginti... metodai tokie patys. Kaip sakė vienas pažįstamas "chuliganai dvasiniai":) Manyčiau, kad jei vzb sugrįš prie to modelio, kuris buvo Šakariano parodytas, tai bus gerai, nes dabar ten kažkokia košė. Idėjos juk gražios.

Anonimiškas rašė...

PO ŠAKARIJANO MIRTIES FGBMFI(TAIP VADINOSI TADA BENDRIJA) SKILO DĖL SKIRTINGŲ NUOMONIŲ. ATSIRADO DAR IR BMF. ILGA ISTORIJA, BET AŠ LIKAU TEN BE SVEIKATOS. GĖDA BUVO PRISIPAŽINTI, NES NUO MAŽENS SPORTAVAU. O DAR DIEVO VARDĄ MINĖTI KAI VOS PAĖJAU. DABAR TEN YRA VYRAS, KURIS BUVO SVEIKAS DRŪTAS, DABAR SU REMENTAIS VAIKŠČIOJA. IR LIŪDIJA KOKS JĖZUS NUOSTABUS. O VOS PAEINA.

Linas rašė...

Ir mano vienas pažįstamas mirė ten pabuvęs. Bet jo pradžia buvo, kai jis nusprendė patapti tikru kataliku ir viską vykdyti, sunkiai susirgo. Paskui metėsi į tą draugiją, kur liūdydavo,bet Biblijos skaityt nebegalėjo. O paskui... Nežinau, čia gal aplinkybės taip susiklostė.

Anonimiškas rašė...

VŽB NELEIDŽIAMA KALBĖTI APIE DENOMINACINĮ MOKYMĄ, TODĖL BANKETUOSE BANDOMA AVELES GREITAI UŽVERBUOTI. O KADANGI DAUGUMA KATALIKŲ, TAI TAIP IR ATSITIKO. ŽMONES PAGRINDE DOMINA STEBŪKLAI, NESVARBU KAS GYDO, KAIP GYDO, SVARBU REZULTATAS. VA IR TADA "VLIP OČKARIK". O KADA VIENI SVEIKSTA, KITIEMS GYVENT NESINORI, PRASIDEDA DIEVO IEŠKOJIMAS. DAUG VYRŲ PER KELETĄ METŲ "PAGAVO KAMPĄ". TADA IR PALIKO BENDRIJĄ, O KAS MĖGSTA NUODĖMĘ, TAI TEN BUJOJA IKI ŠIANDIEN.

Linas rašė...

Atgimdo tik Žodis, o ne liudijimai, kad ir kokie krūti būtų:) Tiek jau to, tau tai skaudi tema, matosi, atleisk tiems, kam reikia, ir gyvenk toliau.