penktadienis, rugpjūčio 26, 2011

Italija - mokesčių rojus Vatikanui gali baigtis

Italijos partijos "Italijos ateitis ir laisvė" lyderis ir parlamento spykeris Džanfranko Fini ir jo sekėjai šiomis dienomis kreipėsi į Vatikaną, ragindami jį prisidėti savo lėšomis Italijos ekonominiame gelbėjime, praneša Il Futurista. Daugiau kaip 50 000 žmonių palaiko šią akciją "Facebook", susijungę į grupę "Vatikane, apmokėk mūsų ekonominį manevrą".
"Manevru" vadinama strategija, kuri Italijai nuo biudžeto 2013 metais nurėš 45 milijardais eurų. Grupės nuomone, tai apmokėti turi visi italai, tuo tarpu Katalikų bažnyčia, kaip ir Lietuvoje, ten nemoka jokių mokesčių. "Atėjo laikas panaikinti šią neteisybę",- tvirtina grupė. 
Vatikanas, kuris yra Romos teritorijoje, yra didžiausias Italijos nekilnojamojo turto savininkas bei didžiausių Apeninų korporacijų akcijų turėtojas, tačiau naudojasis didžiulėmis privilegijomis, sakykim, 2005 m. Roma leido Katalikų bažnyčiai nemokėti mokesčių už daugiau kaip 100 000 įstaigų.
Ekspertai sako, kad Vatikanas tokiu būdu kasmet sutaupo Italijoje po 2 milijardus eurų.
Italijos vyskupų konferencijos pirmininkas kardinolas Andželo Banjasko bandė apginti "neturtingąją" bažnyčią, tačiau, kai jam buvo užsiminta apie Vatikano mokesčių lengvatas, aštriai kirto:"Paklausykit, kas apie tai kalba: žmonės, kurie įprato niekada ir už nieką nemokėti ir būti laisvi nuo bet ko".

2 komentarai:

consolatio fratrem rašė...

Nelabai supratau, čia Andželo Banjasko pasakė šitą frazę, ar jam iš parlamento taip atkirto?
Nors šeip faktiškai Vatikanas - kita valstybė ir valstybei remti kitos valstybės ekonomiką nėra privaloma :) Monakas turbūt irgi neremia Prancūzijos ekonominiu "manevrų" :) Ir Lietuvos katalikų bažnyčią su Vatikanu nereikia kišt į vieną mėsmalę - Lietuvos katalikų bažnyčia nėra valstybė.

Linas rašė...

Čia kardinolas pasakė. Visas turtas formaliai priklauso vatikanui. O kad žaidžiama įstatymais, yra kita kalba - katalikybė visur taikosi valstybei ant galvos, kur nepavyksta, ten ji ir nieko negali.