trečiadienis, rugpjūčio 10, 2011

Airijos siaubas – dešimtys tūkstančių kunigų seksualiai išnaudotų vaikų



Airija, viena iš labiausiai katalikybei atsidavusių Europos šalių, pasipiktino Vatikano elgesiu ir katalikų bažnyčia. Politikai rimtai užsimojo daryti esmines pertvarkas santykiuose su katalikybe, nes tai daryti verčia šokiruojanti padėtis – seksualiniai kunigų ir vienuolių išnaudotų ir psichologiškai sužalotų žmonių skaičius siekia neįsivaizduojamą skaičių.  2009 m. Airijoje komisija nustatė, kad per paskutinius 80 metų  800 katalikų kunigų, vienuolių vyrų ir moterų, darė seksualines patyčias, žiauriai elgėsi su vaikais vaikų įstaigose.
Iš 800 kaltinamųjų 500 ir dabar sėkmingai dirba katalikų bažnyčioje. Airijoje vien paskutiniais metais besikreipusių pagalbos aukų skaičius perkopė 10 000 žmonių, o bendras aukų skaičius per pastaruosius metus gali siekti 150 000 vaikų, praneša „News.ru“
Po tokių šokiruojančių skaičių Airijos premjeras Enda Keni perlamente tiesiai pasakė, kad užuot ėmesis veiksmų, kad užtikrintų vaikų saugumą, Vatikanas bandė išsaugoti savo valdžią ir reputaciją. "Rezultatai rodo, kad ir šiandien tarp Vatikano kunigų dominuoja susiskaldymas ir aristokratiškas nosies užrietimas, - sakė jis parlamente,- užuot ėmęsis priemonių išnaikinti prievartai, Šventasis sostas stengėsi apsaugoti arkivyskupo garbę, savo valdžią ir reputaciją. Jų pražūtinga pozicija visiškai priešinga nusižeminimui ir atjautai, ant kurių turi remtis Katalikų bažnyčia".
"Mes gyvename XXI amžiaus Airijoje ir daugiau nepakęsime tokių nusikaltimų ir pasipūtimo mūsų respublikoje", - premjero žodžius cituoja ИТАР-ТАСС.
Dalis airių visiškai nustojo pasitikėti katalikybe ir nustojo lankytis bažnyčiose.

Komentarų nėra: