trečiadienis, birželio 02, 2010

Vatikano bankas vėl pareigūnų akiratyje


Vatikano bankas vėl pareigūnų akiratyje. Pranešama, kad Italijos prokuratūra pradėjo tirti pinigų plovimą per Vatikano banko, dar žinomo kaip Religinių darbų institutas (Istituto per le Opere di Religione, IOR), sąskaitas, informuoja „La Repubblica“.
Prokuratūra mano, kad Italijos mokesčių mokėtojai naudojo Vatikano banką kaip širmą, dengiančią tokius nelegalius sandorius, kaip piniginių lėšų plovimas arba vengimas mokėti mokesčius, praneša lenta.ru.
Laikraštis informavo, kad tiriamas ne tik IOR, turintis lengvatinį statusą, tačiau ir 10 kitų Italijos bankų, tarp kurių yra didžiausi šalies bankai „Intesa Sanpaolo“ ir „Unicredit“.
Anksčiau buvo pranešama, kad Italijos banko finansų žvalgybos skyrius pastebėjo neteisėtus IOP sąskaitų pavedimus, įvykdytus nuo 2006 m. iki 2008 m., pažeidžiant pinigų plovimo įstatymus bendra 180 milijonų eurų (621,5 milijono litų) suma.
Netgi jei bus įrodyta Vatikano banko tarnautojų kaltė, nėra aišku, ar pavyks juos patraukti atsakomybėn. Paprastai Vatikano banko vadovaujantys darbuotojai užima oficialias pareigas mieste-valstybėje, tai suteikia jiems diplomatinė neliečiamybę.
tai jau ne pirmas skandalas į kurį įsivelia Vatikano bankas. Stambiausias skandalas kilo tuomet, kai finansus tvarkė lietuvių kilmės kardinolas Marcinkus, pravardžiuotas Gorila(nuotraukoje).

Komentarų nėra: