pirmadienis, birželio 21, 2010

Korupcijos skandale - ir Vatikanas


Italijoje korupcijos skandalas įtraukė ir Vatikaną - tyrimas pradėtas ir vieno garsiausių Italijos kardinolų atžvilgiu, praneša "Delfi". Magistrato teisėjai kardinolui Crescenzio Sepe ir buvusiam centro dešiniųjų vyriausybės infrastruktūros ir transporto ministrui Pietro Lunardi pranešė, kad jų atžvilgiu vykdomas tyrimas dėl korupcijos sunkinančiomis aplinkybėmis.
Tiriama 67 metų C. Sepe veikla tuo metu, kai jis buvo Vatikano pareigūnas, vadovaujantis Tautų evangelizavimo kongregacijai - daug pinigų ir nekilnojamojo turto turinčiam Vatikano departamentui, kuris finansuoja misijas užsienyje.
C. Sepe, kuris tam departamentui vadovavo iki 2006-ųjų, kai buvo perkeltas į Neapolį, įtariamas korupcija dėl vieno nekilnojamojo turto sandėrio.
"Tiesa paaiškės ... Aš esu ramus", - sekmadienį išėjęs iš bažnyčios sakė Neapolio arkivyskupas C. Sepe jį apspitusiems žurnalistams.
Kaip rašo laikraščiai "La Stampa", "Corriere della Sera" ir "La Repubblica", 2004 metais P. Lunardi iš C. Sepe departamento už daug mažesnę nei rinkos kainą nusipirko vieną pastatą Romoje.
Kitais metais, kai P. Lunardi jau buvo ministras, jis pritarė tam, kad būtų skirta lėšų istorinių Bažnyčios pastatų, tarp jų - 16-ajame amžiuje pastatytos ir Romos Ispanijos laiptų aikštėje esančios Tautų evangelizavimo kongregacijos būstinės, restauravimui.
Šis korupcijos skandalas kilo vasario mėnesį, kai policija areštavo keturis žmones, tarp jų - Angelo Balducci, kuris anksčiau vadovavo viešuosius darbus prižiūrinčiam vyriausybės departamentui, ir vieną statybų konsultantą, dirbusį C. Sepe departamentui.
Mėnuo po to, kai jis buvo areštuotas, kilo naujas skandalas dėl A.Balducci ir Vatikano - slaptas pasiklausymas parodė, kad jis ir vienas 40 metų giedotojas iš istorinio Šv. Petro bazilikos Julijaus choro (Cappella Giulia) galėjo dalyvauti vyrų prostitucijos tinkle.
Po to skandalo A.Balducci buvo išmestas iš elitinės Jo Šventenybės kilniųjų vyrų (gentiluomo di Sua Santita) grupės. Vietas joje dažnai paveldi šeimos, daug metų tarnaujančios Vatikanui, arba jos suteikiamos už pagalbą Katalikų Bažnyčios ūkio ir logistikos projektuose.

Komentarų nėra: