pirmadienis, birželio 07, 2010

Popiežius ne visiems ortodoksams mielas


Benediktas XVI tapo pirmuoju popiežiumi, aplankiusiu Kiprą, jis į šią salą atvyko Kipro prezidento Demetrio Christofijo ir Kipro Ortodoksų Bažnyčios vadovo arkivyskupo Chrizostomo II kvietimu.Per šį vizitą popiežius akcentavo krikščionių bažnyčių vienybę ir ekumenizmą, tačiau ne visiems ortodoksams jis mielas. Kai kurie Kipro ortodoksų dvasininkai popiežių laiko eretiku, o keli vyskupai atsisakė dalyvauti Benedikto XVI apsilankyme arkivyskupo Chrizostomo II rūmuose.
Limasolio vyskupas Atanasijas, kurio žodžius citavo dienraštis „Phileleftheros“, pareiškė: „Manau, popiežiaus vizitas Kipre sukels daug rūpesčių uolių krikščionių sąžinei. Būtų geriau, kad ji neatvyktų, nes manau, kad mums iš to nebus nieko gera - mylime popiežių ir jo sekėjus, kaip ir visus žmones - mes jų neniekiname ir neatstumiame kaip žmonių, tačiau nepriimame erezijos arba klaidingo tikėjimo“, - pridūrė dvasininkas.Tamaso vyskupo Isajo, katalikai yra atskalūnai, o ne eretikai.
Ortodoksai atmeta Vatikano pretenzijas, kad pontifikas yra visų krikščionių bažnyčių galva, be to iki šiol prisimenama žiauri priespauda ir netgi žudynės, vykusios Vatikanui nesėkmingai mėginant išrauti Kipre ortodoksų tikėjimą.
Pamflete „Popiežius: viso blogio šaknis“, kuris Kipre platinamas jau apie metus, sakoma, kad „popiežininkai yra bedieviai ir prieš Kristų nukreipta institucija, kurios praeitis - nusikalstama ir žudikiška“.
Nuotraukoje - Ortodoksų Bažnyčios vadovo arkivyskupo Chrizostomo II nuomone, dialogą su Vatikanu reikia vystyti.

Komentarų nėra: