pirmadienis, birželio 28, 2010

Nori būti virš įstatymų?


Vatikanas pasipiktino Belgijos policininkų veiksmais, kurie tirdami pedofilijos bylą iškrėtė vyskupiją ir pateikia taip kaip... persekiojimą, kurį prilygina komunistų siautėjimui. Vatikanas ėmė veikti ir diplomatiniais kanalais - iškvietas Belgijos ambasadorius pasiaiškinti. Žodžiu, kaip drįso paliesti šventų švenčiausiąją... Popiežius irgi stojo ginti "persekiojamą bažnyčią". "Vatikano radijas" paskelbė štai tokį pranešimą.

Didelio atgarsio sulaukė teisėsaugos pareigūnų ketvirtadienį atliktos kratos Belgijos vyskupų konferencijoje ir Briuselio – Mecheleno arkivyskupijos katedroje, kurioje buvo netgi atidaryti dviejų joje palaidotų kardinolų kapai. Apie Šventojo Sosto „nustebimą“ ir „pasipiktinimą“ dėl šių įvykių buvo informuotas į Valstybės sekretoriatą iškviestas Belgijos ambasadorius. Šventojo Sosto valstybės sekretorius kardinolas Tarcisio Bertone, tiesa, ne oficialiame pareiškime, o tik privačiai bendraudamas su italų žiniasklaidos atstovais, Belgijoje įvykusį incidentą palygino su Bažnyčios persekiojimais komunistų režimų valdytose šalyse.
Sekmadienį paskelbtas ir popiežiaus Benedikto XVI solidarumo su Belgijos vyskupais pareiškimas, adresuotas Vyskupų konferencijos pirmininkų, Mecheleno – Briuselio arkivyskupui André-Josephui Léonard’ui.
Šią liūdną valandą trokštu pareikšti savo ypatingą solidarumą ir artumą Jums, Brangus Broli, ir visiems Bažnyčios Belgijoje vyskupams, dėl stebinančių ir smerktinų būdų, kuriais buvo atliktos kratos Mecheleno katedroje ir patalpose, kuriose Belgijos episkopatas buvo susirinkęs į plenarinę sesiją, be kita ko, turėjusią svarstyti ir reikalus, susijusius su kunigijos narių lytiniais nusikaltimais prieš nepilnamečius. Aš pats daug kartų esu pabrėžęs, - rašo popiežius, - kad tuos rimtus faktus privalo ištirti ir civiliniai, ir bažnytiniai teismai, gerbdami vieni kitų specifiką ir autonomiją. Šia prasme tikiuosi, kad bus vykdomas teisingumas, garantuojantis pagrindines žmonių ir institucijų teises, gerbiantis nukentėjusiuosius, be išankstinių nusistatymų pripažįstantis pastangas tų, kurie ryžtasi bendradarbiauti ir atmetantis viską, kas nesuderinama su teisingumui keliamais kilniais tikslais.
Kasdien meldžiuosi už Belgijos Bažnyčią ir visiems jos nariams suteikiu meilės kupiną Apaštališkąjį palaiminimą, - rašo Šventasis Tėvas".

Komentarų nėra: