antradienis, rugsėjo 08, 2009

Valdžia nenori girdėti, kad Radvilos buvo reformatai

Reformacijos pradininkai Lietuvoje - didikai Radvilos - perlaidoti kaip bedieviai ir netikintys žmonės. Taip antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė Lietuvos evangelikų reformatų konsistorijos prezidentė Renata Bareikienė.
Sprendimą Radvilas laidoti tik valstybiniu būdu be dvasininkų patarnavimų priėmė savo katalikiškomis pažiūromis garsėjantis premjeras Andrius Kubilius. Sprendimas motyvuotas tuo, kad reformatų šiuo metu yra du sinodai, todėl neaišku, kuris teisėtas

„Visi žinome, kad Radvilos buvo reformatai, globojantys, plėtojantys šitą tikėjimą ir nešantys šito tikėjimą, šviesą, kultūrą į Lietuvą. Tačiau staiga jie buvo perlaidoti kaip bedieviai ir netikintys žmonės. Mūsų Bažnyčia, mūsų parapijos ir visi tikintieji jaučiamės pažeminti ir įskaudinti, įžeisti“, - sakė R. Bareikienė.

A.Kubiliaus sprendimą Radvilas laidoti tik valstybiniu būdu be dvasininkų patarnavimų ji vadina daugiau nei keistu. Anot R. Bareikienės, į laidotuves buvo sukviesti garbingi kunigai, vyskupai iš JAV, Vokietijos, Lenkijos, Nyderlandų, Prancūzijos. „Galite įsivaizduoti, kaip mes jautėmės per laidojimo ceremoniją, kai palapinėje stovėjo turbūt ir garbingų žmonių, ir visokiausių, nežinau, kokiu pagrindu, surinktų, o mūsų svečiai stovėjo šone – buvo atstumti“, - retoriškai klausė R. Bareikienė.

Religines apeigas leista atlikti tik pasibaigus ceremonijai.

2 komentarai:

Olgerdas rašė...

Jo cia yra problema.Bet is kitos puses pasakyciau kad reformatai yra ziauriai susiskalde ir tai jau vyksta senokai.Mano zmona skant buvusi reformate lanke ta bendruomene kazkada na ir zino ta virtuve skant.Pazystu biski ta Kvedaraviciu kuri skant neseniai ekskomunikavo reformatai.Zodziu ten tokia kose verda kad baisu ir liudna...

Linas rašė...

virė virė košę:) Nesvarbu kokia košė, bet čia labai aišku, kad buvo pasinaudota koše ir nutylėta.