antradienis, rugsėjo 15, 2009

Sukilimas išrinktųjų klube

Sukilimas išrinktųjų klube - visas valstybės lengvatas turinčių religijų klube - sukilimas.Iki tol ramiai besidaliję privilegijas dabar staiga vieni atsibudo, kad jiems teisių per maža ir garsiai pasakė tai, kas ir taip seniai žinoma - visa valstybės politika piliečių tikėjimo klausimais gimsta katalikų vyskupijose, be jų palaiminimo nevyksta niekas. Kitaip sakant - neoficiali valstybinė religija, tęsianti "geriausias" jėzuitiškas tradicijas, egzistuoja. Apie tai prabilo Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios Unitas Lithuaniae-Sinodas generalinis superintendentas Rimas Mikalauskas
Lietuvos evangelikai reformatai piktinasi, kad Vyriausybei religiniais klausimais esą patarinėja Lietuvos vyskupų konferencijos deleguoti asmenys. Reformatų kantrybės taurę perpildė neseniai įvykęs Radvilų giminės perlaidojimas, kai premjeras A.Kubilius nusprendė laidoti garsios giminės atstovus be religinių apeigų.
Pasirido net ir "išrintųjų religijų" klube katalikybė naudojasi ypatingu "išrinktumu".
„Vyriausybėje politiniais reikalais premjerams jau 20 metų patarinėja Vyskupų konferencijos - hierarchinės Bažnyčios, kuri turi visai kitą statusą nei kitos tradicinės religinės bendruomenės – deleguoti asmenys. Ar nereikėtų patarėjo būtent tradicinių religinių bendruomenių klausimais iš tų bendruomenių, kurios neturi hierarchinės santvarkos?“, - klausia Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios Unitas Lithuaniae-Sinodas generalinis superintendentas Rimas Mikalauskas.
Būtent dėl patarėjo religijos klausimais, pasak R. Mikalausko, iki šiol neaiškus valstybės santykis su evangelikų reformatų bendrija, ne tiek seniai taip pat nebuvo aiškus santykis su sentikių bendrija, klausimų kyla žydų bendrijoje.
„Lietuvoje skelbiama, kad nėra valstybinės religijos. Galbūt patarėjui, kuris deleguotas kitos konfesijos, neetiška patarinėti ir siūlyti tam tikrus veiksmus“, - įsitikinęs jis.
R. Mikalausko teigimu, kad Vyriausybės patarėjai religijos klausimais atstovauja katalikų hierarchų nuomonei – vieša paslaptis.
Vyriausybė,aišku, tokias įžvalgas neigia ir tikina dirbanti su visomis religinėmis bendruomenėmis.
Prognozuoti galima taip - greitai reformatų problemos bus išspręstos ir vėl bus tyla ir ramybė, vyskupai, turbūt, patars patarėjui pamaloninti sukilėlius.

2 komentarai:

thomas helwys rašė...

idomiai Linas cia parase, galejo siek tiek paredaguoti ir klaidu sk. pamazinti; taciau ka gi masto pats "isrinktasis" Julius (Ratkus), del kurio cia visa kose ir uzvire. Rodos, Julius kol kas ignoruoja viesaja erdve ir mano, kad visuomenes nuomone jo neliecia

Anonimiškas rašė...

Na,nesupratau... Taigi palaidojo ne su katalikų baznycia... O jei dvi reformatu baznycios nesusitare kurios nariais buvo Radvilos :) tai juos ir palaidojo, kaip pagonis..