ketvirtadienis, lapkričio 24, 2011

Anykščiuose nugriovė buvusią sinagogą

 Anykščiuose, Šaltupio gatvėje, nugriauta buvusi sinagoga, apie tai rašo laikraštis "Anykšta". Šis pastatas statytas 1905 metais ir buvo saugomos teritorijos objektas.  Rajono savivaldybei priklausantis Šaltupio gatvės 11 namas, savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjo Alberto Miškinio teigimu, buvo pripažintas avarinės būklės. Nors jis buvo laikomas saugomos senamiesčio teritorijos objektu, pasak Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Utenos teritoriniam padaliniui laikinai vadovaujančio Arūno Giraičio, kultūros vertybių sąraše pastatas nebuvo registruotas, todėl derinant jo likimą, kultūros paveldo departamentas projektui pritarė.
„Norint šį namą nugriauti, mūsų leidimo Anykščių savivaldybei nereikėjo, gelbėti ar nušluoti nuo žemės paviršiaus ir statyti naują - sprendė rajono savivaldybė“,- sakė A.Giraitis.
Atlikus tam tikras procedūras ir pasirūpinus seno  pastato pripažinimu avariniu statiniu, dabar leidžiama sunaikinti beveik visus Anykščių senuosius namus.
Apie Anykščių žydų gyvenimą daug žinantis rašytojas Rimantas Vanagas teigia, jog šiame pastate veikė žydų maldos namai, tačiau dėl šio pastato nugriovimo pernelyg neišgyvena.
„Ką manau apie senųjų pastatų griovimą? O ką jūs manote apie senų žmonių mirimą?Jei rimtai, tai tie, kurie griauna, matyt, žino, reikia griauti ar ne. Nugriauti ir perstatyti pastatą dažniausiai yra daug brangiau, nei užlopyti jo skyles. Palikime šį reikalą išmanantiems. Tačiau svarbiausia tai, jog šis namas dar gilaus sovietmečio laikais buvo neatpažįstamai sudarkytas. Todėl negalime kalbėti apie būtinybę šį paveldą iš saugoti, nes tai – ne paveldas“ - kalbėjo rašytojas R.Vanagas.   
 Vietoje nugriautos sinagogos, bus pastatytas kitas pastatas, kur ateityje turėtų įsikurti Anykščių rajono socialinių paslaugų centras.
Anykščiuose yra likusi dar viena sinagoga, tačiau ir jos būklė yra apverktina. Greičiausiai ir ją ištiks šios sinagogos, nugiautosios, likimas.

1 komentaras:

Rytis rašė...

Visiškai sutinku, kad avarinės būklės pastatų griovimas yra būtinybė, nes jie kelia pavojų ir nėra saugūs. Manau, kad tokie pastatai privalo būti renovuojami arba griaunami.