trečiadienis, lapkričio 16, 2011

JAV katalikai atkreipia dėmesį į religijos laisvę



JAV Merilendo valstijos vyskupai išplatino pareiškimą, ragindami katalikus ir visus geros valios žmones saugoti ir ginti religijos laisvę, praneša agentūra Catholic News Service ir "Vatikano radijas"
Vyskupai išvardino keletą iškilusių grėsmių religijos laisvei. Katalikų ligoninės užsipuolamos, nes atsisako daryti abortus ar kontracepcijos paslaugas. Pasak ganytojų, Katalikų Bažnyčiai ir kitoms religinėms grupėms nesuteikiama reali galimybė atsisakyti vykdyti tas procedūras, kurios prieštarauja jų sąžinei bei tikėjimui. Amerikos civilinių teisių sąjunga paprašė federalinės vyriausybės ištirti katalikų ligonines. Organizacijos nuomone, laikydamosi savo religinių įsitikinimų katalikų ligoninės atseit pažeidžia federalinius įstatymus. 
2011 m. Merilendo valstijoje nepavyko įteisinti vienos lyties santuokų, tačiau gubernatorius demokratas Martinas O`Malley užtikrino, kad bandymai tęsis 2012 m. Save kataliku laikantis gubernatorius taip pat prisidėjo prie nacionalinės kampanijos vienos lyties santuokai remti.
Vyskupai teigia, pastangos įteisinti tos pačios lyties santuokas kenkia religijos laisvei, nes nebeleidžia pavieniams asmenims ar institucijoms laikytis savo religinių įsitikinimų apie santuoką.
Merilendas, įsikūręs Rytinėje pakrantėje, buvo viena iš pirmųjų kolonijų Amerikoje. 1649 m. ten buvo priimtas Tolerancijos aktas, kuriuo paskelbta religijos laisvė. 
Savo pareiškime Merilendo vyskupai pabrėžė kad religijos laisvė yra ne vien tik vyriausybės suteikta civilinė teisė, bet prigimtinė kiekvieno žmogaus teisė. Galima pridurti tik tiek, kad deja, katalikiškose šalyse tos religijos laisvės žymiai mažiau, bet tai Vatikano, matyt, nejaudina...

Komentarų nėra: