penktadienis, spalio 12, 2012

Pakistaną sudrebino 14-metės likimas - mes nepasiduosim






Pakistaną sujaudino bailus ir niekšingas talibų išpuolis. Pakistano šiaurės vakaruose veikiantys talibai sužeidė 14-metę moksleivę Malalą Yousufzai. Incidentas įvyko Mingoros mieste Svato upės slėnyje. Teroristai sustabdė mokyklos autobusą, kuriuo važiavo Malala ir jos bendraklasiai, užėjo į vidų, paklausus, kuri yra Malala, o vaikams parodžius, užpuolikai pradėjo šaudyti.  Kelios kulkos pataikė jai į galvą. Operacijos metu buvo pašalintos 5 kulkos, viena liko įstrigusi kakle. Užpuolikai paspruko iš nusikaltimo vietos. Gydytojai teigia, kad dabar lemiamas metas, nes mergaitė atsigauna iš komos. Vienas daktaras iš Pešavaro ligoninės, kurioje gydoma M. Yousufzai, sakė, kad tikimybė, jog ji išgyvens, yra apie 70 proc..
Pasikėsinimas į Malalos gyvybę sukrėtė Pakistaną. Šalies prezidentas pasakė :“Ji yra mūsų visų vaikas“. Visose Pakistano mokyklose trečiadienį buvo meldžiamasi už jaunąją žmogaus teisių gynėją.
Apie 14-metę Malalą pasaulis prakalbo prieš metus, kai Vakaruose buvo paskelbtas jos dienoraštis, kuriame ji pasakojo, kaip talibai draudė jai ir kitiems vaikams, gyvenantiems Svato upės slėnyje, lankyti mokyklą. Nors ekstremistai ne kartą grasino Malalai, ji liko gyventi gimtajame Mingoros mieste. Savo interneto dienoraštį ji pradėjo vesti, kai jai buvo vos 11 metų urdu kalba. Vedė ir tada, kai Svato slėnyje mokyklos buvo uždarytos. Pasirašinėdavo slapyvardžiu Giul Makay. Talibai ne kartą ieškojo blogerės, kuri, matyt, buvo jiems baisesnė už kareivių pulkus, nes suaugę pakistaniečiai žavėjosi jos drąsa, bet negalėjo rasti, nes nežinojo, kas slepiasi po slapyvardžiu. Jos tikrasis vardas buvo paskelbtas 2009 metais, kai ji gavo Pakistano nacionalinę premiją už drąsą.
Dabar Pakistane daugelyje vietų vyksta mitingai, daugelyje mečečių meldžiamasi už jos pagijimą, susijungė tiek vyrai, tiek moterys. Ir jie siunčia aiškią žinią islamistams, kurią išsakė viena iš mitingo dalyvių – jūs nepaklupdysite šitos šalies, mes nepasiduosime. 

Komentarų nėra: