ketvirtadienis, spalio 08, 2009

Italijos mafijos pinigai Vatikano banke




Vatikano Istituto per le Opere di Religione (IOR) (Religinių darbų institute) kitaip vad. „Vatikano bankas“ rugsėjo pabaigoje pakeista visa vadovybė. Kodėl taip įvyko?
Kai kurie vakarų žurnalistai mano, kad tai susiję su bloga Vatikano banko reputacija. 1980 metais kilo skandalas kai „Vatikano bankas“ vadovaujamas lietuvių kilmės arkivyskupo Pauliaus Kazimiero Marcinkaus įsivėlė į skandalą ir buvo įtartas mafijos pinigų plovimu.
Paulius Kazimieras Marcinkus 1971–1989 dirbo direktoriumi Istituto per le Opere di Religione (IOR) (Religinių darbų institute) kitaip vad. „Vatikano bankas“. Šio laikotarpiu žlugo Banco Ambrosiano bankas (1982), palaikęs itin glaudžius ryšius su Vatikano banku.
Ambrosiano banko prezidentas Roberto Calvi dingo. Jis buvo rastas nužudytas po vienu tiltų Blackfriars Bridge rajone, (Londone (kišenėse rastos plytos). Tą pačią diena Calvio sekretorė Graciela Korocher žuvo (iššoko per langą banke Milane). Abiem atvejais buvo keliamos savižudybės bei nužudymo versijos. Michele Sindona artimas Marcinkaus draugas dirbęs be kita ko ir pas Ambrosiano, mirė kalėjime dėl apsinuodijimo cianidu. Banko iššvaistymai siekė apie 750 mrld. JAV dolerių (dalijant paskolas be kita ko ir fiktyvioms Lotynų Amerikos firmoms).
Banco Ambrosiano bankrotas, ikiteisminiai tyrimai, Roberto Calvis mirtis kėlė pavojų Jono Pauliaus I., IOR ir netgi Vatikano reputacijai. Jonas Paulius II Marcinkui suteikė visus įgaliojimus dėl IOR atgaivinimo. Įtartinomis finansinėmis transakcijomis IOR pervedė Banco Ambrosiano kreditoriams šimtus milijonų dolerių. Vatikanas sumokėjo 500 mln. JAV dol. nukentėjusiems, tačiau savo kaltės nepripažino.
Vėliau Marcinkus išėjo,dangstėsi diplomatine neliečiamybe, bet problemos liko. Šią vasarą Italijoje išėjo knyga „OOOO Vatikanas“, kuri iš karto tapo bestseleriu, joje žurnalistas Džanluidži Nucci publikavo monsinjoro Renato Dardocci dokumentus. R.Dardocci dirbo komisijoje, kuri turėjo pagerinti Vatikano reputaciją, tačiau nusivylė tuo, ką pamatė banke. Jis surinko 2 lagaminus dokumentų kopijų ir paslėpė, liepęs publikuoti tik po jo mirties. Jis mirė 2003 metais.
Dokumentai rodo, kad 1990-ųjų pradžioje Italijos mafija vis dar laikė savo indėlius Vatikano banke.Be to, Vatikano bankas įsivėlė į stambią korupcijos aferą, nes per jį chemijos koncernas mokėjo milijoninius kyšius politikams.
(Nuotraukoje - arkivyskupas Marcinkus ir popiežius).

Plačiau skaitykite
Станислав Минин
„Отмытые финансы Ватикана. За что уволили главного банкира Святого Престола?“.
http://www.portal-credo.ru/index0.php

Komentarų nėra: