ketvirtadienis, lapkričio 21, 2013

Ot velnias, apsėdo egzorcistą



Pranešama, kad katalikų būdas kovoti su velniu ar velniais Lenkijoje įgavo keistą posūkį, pranešė "Lietuvos rytas".  Topu tapę egzorcistai pradėjo velnius matyti visur, o pagrindinį jų vadą „nuėmė“, mat įtarė, kad į jį patį įsikūnijo velnias. Tiesa, panašu, kad nėra taip paprasta – gali būti, kad sistema išsigando didėjančio egzorcistų, kurie net leidžia savo žurnalą, populiarumo.
Lenkijos vyskupų konferencijos vadovybė laikinai uždraudė garsiausiam šalies egzorcistui, jėzuitui Aleksandrui Prosackiui eiti kunigo pareigas, skaityti paskaitas katalikiškam universitete ir pasisakyti žiniasklaidoje, mat  57 metų filosofijos profesorius, daugybę metų varęs piktąsias dvasias iš mirtingųjų ir mokęs tai daryti kitus kunigus, pats tapo velnio auka. Keli kunigai dienraščiui anonimiškai esą patvirtino, kad per vieną egzorcizmo seansą velnias iš ligonio kūno greičiausiai perbėgo į A.Prosackį, ir šį dabar naktimis tampo ir muša iki sąmonės netekimo. Be to, A.Prosackis dienomis esą ėmė propaguoti Vatikano nepripažįstamus Dievo apsireiškimus, o jo paskaitos ir rašiniai ėmė kelti ne tiek baimę, kiek susidomėjimą šėtonu.
Dvidešimt knygų apie neigiamą šėtono veiklą parašęs bei dviejų tomų egzorcizmo enciklopediją sudaręs M.Prosackis tapo dviejų tarptautinių egzorcistų susivienijimų aktyvistu ir ėmė rengti egzorcistų stovyklas .
Pranešama, kad gzorcistai ėmė ignoruoti vyskupų perspėjimus vengti viešumo, pernai egzorcistai oficialiai velnią varė tik iš penkių šimtų žmonių, tačiau manoma, kad vykdė žymiai daugiau egzorcizmo seansų. Vyskupams kilo įtarimų, kad siekdami išpopuliarinti savo paslaugas, egzorcistai ėmė perdėtai gąsdinti tikinčiuosius. A.Prosackis ėmė skleisti idėją, kad velnias yra įsikibęs į kiekvieną žmogų, ir tik gilus tikėjimas bei egzorcistai gali padėti išvengti patekimo į pragarą. A.Prosackio pasisakymai, kad knygos apie Harį Poterį buvo parašytos velnio nurodymu ir kad homeopatai, chiromantai ar net roko muzikos klausytojai yra apsėsti šėtono, ėmė daryti žalą bažnyčiai, nes iš tokių tvirtinimų juokėsi net kiti kunigai.
Beje, galima prisiminti, kad ir be egzorcizmo prietaringumo Lietuvoje pakanka.  Prisiminkim ilgą Anykščių klebono Stanislovo Krumpliausko kovą prieš roko muziką. Kova baigėsi tuo, kad kleboną perkėlė, o festivalis „Velnio akmuo“ liko.

Komentarų nėra: