ketvirtadienis, lapkričio 21, 2013

Kodėl anoniminiai alkoholikai (AA) neprigijo Rusijoje




Rusijoje alkoholizmas – problema Nr.1. Žurnalo „The Lancet“ duomenimis, daugiau kaip 50% rusų mirties priežastimi, kurie mirė nuo15 iki 54 metų, yra „vodka“.
Nors Rusijos vadovybė laikas nuo laiko bando kovoti, tačiau, amerikiečių nuomone, čia nėra esminio elemento – reabilitacinio judėjimo, kuris duotų moralinių jėgų ir palaikytų į problemą papuolusius žmones. JAV ir Europoje tai anoniminiai alkoholikai AA.
Tačiau Rusijoje jie neprigijo. Nuo 1987 m. Rusijoje susikūrė vos 400 grupių, kai vien Bostone tokių yra 1600.
Pirmas į TSRS AA idėją atvežė Episkopalų bažnyčios pastorius D.Kantis.Jis organizavo daug renginių, dalino medžiagą ir t.t. Kodėl nepavyko?(Manau, mentaliteto panašumų yra daug ir su lietuvišku).
1.Rusų supratimas apie alkoholizmą skiriasi. Alkoholikas – tai gatvėje gulintis bomžas. Neateina į galvą niekam, kad alkoholiku gali būti ir sėkmingas žmogus.
2. Renkamasi greitą gydymą po išgertuvių – detoksikacija ir kodavimas, kai hipnozės būdu įteigiama, kad jis nebegali gerti.
3. Visuomenė netiki, kad žmonės gali vieni kitiems padėti pasveikti. Kad girtuoklis gali išgydyti kitą girtuoklį, rusui atrodo kvailystė.  
4. Rusijoje niekas netiki anonimiškumu ir neatsiveria.

1 komentaras:

Skaitytojas rašė...

Ar teko skaityti rusišką forumą "notdrink_ru"? Ten žmonės, kenčiantys nuo priklausomybės atvirai bendrauja. Yra ir daugiau forumų, pav. "vesvalo". Kodėl aš turėčiau tikėti tuo, ką sako amerikiečiai? Kodėl sekta AA, atsiradusi JAV vienu metu su kitom totalitarinėm sektom yra laikoma paskutine instancija, kai yra daugybė gydymo nuo alkoholizmo būdų? Kai degrsduojanti vakarų civilizacija griauna šeimas, ko pasėkoj iš tokių šeimų išauga alkoholikai ir narkomanai?