antradienis, birželio 25, 2013

Smukusi visuomenė smaugia reikalavimais kunigus...



Po spaudoje pasirodžiusių kritinių atsiliepimų apie tai, kad kai kuriose katalikų bažnyčiose iškabinta „paslaugų taksa“, o kai kurie kunigai nepasitenkina aukomis, o reikalauja konkrečių sumų, be to, yra nemandagūs, „Delfi“ interviu davė ir vyskupas Rimantas Norvila, kuris šalia santūraus kalbėjimo pateikė ir tiesiog  minties šedevrą – esą, katalikybė neatsako už visuomenės moralę, bet pagal reikalavimus kunigams gali nuspręsti, kokia yra krašto moralė (šiuo atveju, suprask, priekaištų daug kunigams, vadinasi, labai smukusi). „Tikrai nenoriu kaip nors atsikirsti kritikams, bet pirma į galvą ateina tokia mintis: politikoje galioja aksioma, jog valdanti partija paprastai tampa mažiau populiari. Tarp dvasininkų žinoma kita taisyklė: kuo krašto žmonių moralė labiau smukusi, tuo didesni reikalavimai keliami dvasininkams ir tuo jie daugiau kritikuojami. Tai ne mano išgalvota tezė, bet Vatikane girdėta visuotinės Bažnyčios patirtis“,- teigė vyskupas Rimantas Norvila.
Labai puiku, tik reiktų priminti, kad 80 procentų smukusios Lietuvos gyventojų yra Rimanto Norvilos vadovaujamos bažnyčios nariai. 20 metų  - jau gal pakankamas laikas pataisyti komunistų nusmukdytai moralei?
Tiesa, vyskupas galėtų pagalvoti, kad dėl išsakytų priekaištų gali būti ir kitas variantas, tiesiog žmonės nebenori taikytis ir toliau tylėti.

6 komentarai:

Dainius rašė...

Reikia pasakyti, kad siuos 20 m intensyviai darbavosi ir protestantai ir pasiekimai kuklus. Juoba, kad jie kuklejantys, susitraukiantys. Sekmininkiskas reikalas issiseme, kiti nuejo intelektualizavimo keliu. O katalikai jau mazausiai 5 m isgyvena dideli prabudima Lietuvoje. Nesu tikras ar visi ta mato.

Linas rašė...

Prabudimas aiškiai jaučiasi ant valstybės finansų, tas tai tiesa - viską valstybė katalikams apmoka, ko čia to prabudimo nipadarius:)

Dainius rašė...

Na, cia apgailetinas zvilgsnis, kai tik finansus mato. Finansai nieko nepagelbeja, tik dar labiau uzliuliuoja snausti. Nei ju buvimas, nei nebuvimas nieko nekeicia, jei sirdys vangios. Prabudimas ateina is Dievo per ieskancias sirdis. Apgailetina, kad gaji tendencija protestantams pradeti ir baigti apie pinigus. Toks kai kuriu supratimas apie pinigus.

Dainius rašė...

Toks kai kuriu supratimas apie prabudima. Pasitaisau.

Linas rašė...

kaip tai apgailėtinas - pradedant nuo darželių baigiant kalėjimais visur sėdi valstybės išlaikomi katalikų emisarai, statomi pastatai, net kariuomenė košę per atlaidus verda ir t.t. Atimk valstybės finansus ir nieko neliks:)

Anonimiškas rašė...

Kaip atgraso atgraso ta Dainiaus pagieža...fui...