trečiadienis, kovo 13, 2013

Dangumi praskries kometa Panstarrs




2011 metų vasarą atrasta kometa C/2011 L4 (kitaip vadinama Panstarrs kometa), gali tapti viena šių metų astronominių staigmenų: jos orbita driekiasi netoli Žemės ir Saulės, uodega gali pasiekti net 30 Mėnulio pilnačių ilgį ir yra didelių vilčių ją stebėti be jokios optikos, plika akimi.

Kovą kometą stebėti trukdys pilnėjantis Mėnulis, o nuo balandžio 2 iki 15 dienos bus pats geriausias laikas grožėtis kometa. Po saulės laidos praėjus 30-40 minučių, kometą galima išvysti vakariniame danguje neaukštai virš horizonto. Stebėjimams geriau pasirnkti vietą toliau nuo šviesos šaltinių, o vakarinėje pusėje neturi būti pastatų užstojančių horizontą.
Žodis „kometa“ yra kilęs iš graikų kalbos ir reiškia „ilgaplaukis“. (Aster kometes – ilgplaukė žvaigždė). Tai neabejotina užuomina į kometos uodegą, kuri pati nešviečia, tačiau atspindi saulės šviesą. Kometos dulkėse gausu anglies ir silicio, o dujose  vandens garų. Išsklaidyti saulės jie sudaro dešimties milijonų kilometrų debesį.
Šie maži dangaus kūnai skrieja apie Saulę, jų orbita keičiasi. Dalys nukrypsta į saulę, kitos gi nubloškiamos už saulės sistemos ribų.













Komentarų nėra: