trečiadienis, kovo 06, 2013

Čilėje ekshumuos poeto Pablo Nerudos palaikus

Pranešama, kad balandžio mėnesį planuojama ekshumuoti garsaus poeto Pablo Nerudos palaikus. Įtariama, kad Nobelio premijos laureatas buvo nužudytas Pinočeto agentų.
Jau prieš kiek laikoČilės komunistų partija prašė teisėjo liepti ekshumuoti garsaus poeto Pablo Nerudos palaikus, nes atsirado įtarimų, kad jis buvo nunuodytas.

Manuelis Araya, kuris buvo P.Nerudos vairuotojas ir padėjėjas, žurnalistams pasakojo, kad P.Neruda savo mirties dieną iš ligoninės, kur buvo gydomas vėl vėlyvos stadijos prostatos vėžio, skambino jam ir savo žmonai.Pasak M.Arayos, P.Neruda sakęs: "Greičiau atvažiuokit, nes kol miegojau atėjo kažkoks gydytojas ir kažko man suleido".
M.Araya sakė, kad to skambučio jis ir P.Nerudos žmona sulaukė poeto pajūrio namuose Isla Negroje, kur buvo nuvykę pasiimti daiktų. Kitą dieną jie planavo išvykti į Meksiką ir apsigyventi išeivijoje. 69 metų poetas, kuris 1971 metais pelnė Nobelio literatūros premiją, mirė 1973 metų rugsėjo 23 dieną klinikoje "Santa Maria" Santjage. P.Neruda mirė 12 dienų po karinio perversmo, kai į valdžią atėjo A.Pinochetas, nušalinęs socialistų prezidentą ir poeto draugą Salvadorą Allende.
Komunistų partija paprašė teisėjo M.Carrozos ištirti P.Nerudos mirties aplinkybes. Šis teisėjas taip pat vykdo tyrimą dėl S.Allende ir dar 725 žmonių mirties diktatūros metais.S.Allende palaikai buvo ekshumuoti ir ekspertizė patvirtino, kad jis perversmo metu nusižudė.
Beje, P.Nerudos laidotuvės vyko kaip pirmasis protestas prieš Pinočeto diktatūrą.

Komentarų nėra: