ketvirtadienis, gegužės 02, 2013

Kaip kaupėsi tradicijos katalikybėje



KAIP KAUPĖSI TRADICIJOS

    Tolesnės ištraukos pakanka sugriauti katalikų įsivaizdavimus.
    „Pirmą kartą Romos vyskupas buvo pavadintas visuotinės bažnyčios vyskupu šeši šimtai šeštaisiais metais; apokrifinės knygos buvo kanonizuotos, Vulgata, tikėjimo išpažinimo straipsniai atsirado Trento susirinkimo metu šešioliktajame amžiuje; lotynų kalbos vartojimas garbinimui, išstumiant gimtąją kalbą, prasidėjo septintajame šimtmetyje (666 metais). Vienuoliktajame amžiuje buvo iškraipyta Viešpaties Vakarienė: įsteigta vienos dalies komunija pasauliečiams. Dvyliktajame šimtmetyje pirmą kartą buvo pradėta mokyti apie septynis sakramentus. Bausmės už nuodėmes išpirkimo, skaistyklos, maldų už mirusius doktrinos atsirado ne anksčiau, kaip septintajame amžiuje, ir nebuvo patvirtintos iki 1140 metų. Galios indulgencijoms suteikimas nebuvo patvirtintas iki dvyliktojo šimtmečio. Slaptoji išpažintis pirmą kartą buvo įvesta Ketvirtajame Laterano bažnytiniame susirinkime tryliktajame amžiuje. Visuotinis ir privalomas kunigų celibatas buvo nustatytas ketvirtojo šimtmečio pabaigoje ir patvirtintas popiežiaus Grigalijaus VII vienuoliktojo amžiaus pabaigoje." < 38 >
     Aišku, kad nei vienas šių dalykų nebuvo žinomas ir praktikuojamas apaštalų laikais. Jei visa tai būtų buvę Dievo įsakyta, tai apaštalai, asmeniškai pažinoję mūsų Viešpatį, tikrai būtų laikęsi tokių įsakymų.


(Is Roman Catholicism of God? (Fourth Edition) By A.J.Pollock Green & Co. (Lowesroft) Ltd., Crown Street, Lowestoft, England, 1963)
 

Komentarų nėra: