penktadienis, balandžio 12, 2013

V. Putinas domėjosi Dasha-Dorjo Itigelovo negendančiu kūnu

Rusijos prezidentas Vladimiras putinas aplankė Rucijos budizmo centrą - Ivalginckio dacaną, kur ypač domėjosi Dasha-Dorjo Itigelovo nedūlančiais palaikais. Medicinos ekspertai patvirtina, kad Rytų Sibiro vyriausiojo budisto Dasha-Dorjo Itigelovo, mirusio 1927 metais, palaikai yra puikiai išsilaikę. Dasha-Dorjo Itigelovas (1852-1927) mirdamas paliepė domėtis, kaip laikosi jo palaikai. Kaip dera aukščiausiojo rango jogai, lama mirė medituodamas, lotoso pozoje. Velionio kūnas buvo ekshumuojamas tris kartus – 1955, 1973 ir 2002 metais. Vienuoliai pasakoja, kad didžiojo lamos palaikų būklė tebėra tokia, tarsi jis būtų ką tik miręs.
Paskutinįkart vienuoliai nusprendė savo šventenybės nebelaidoti – jie įdėjo kūną į specialų sarkofagą, padarytą iš stiklo paketo. Sarkofagas laikomas specialioje patalpoje ir išnešamas tikintiesiems parodyti. Itigelovo kūną fotografuoti, filmuoti griežtai draudžiama – tai prieštarautų budistų tradicijoms. Paskutinį kartą atidarant sarkofagą 2002 m. rugsėjo 11 d. kartu su Rusijos tradicinės budistų sanghos vadovais dalyvavo ir medicinos ekspertai.
Medikai sako, kad lamos kūnas, palaidotas prieš 75 metus, gerai išsilaikė. Tai patvirtino ir ankstesnės ekshumacijos dalyviai. Fenomenas nustebino mokslininkus, ir jie paprašė leisti paimti tyrimams chambo lamos plaukų ir nagų fragmentų.
“Pagal daugelį parametrų lamos kūnas atrodo tarsi gyvo žmogaus, - pareiškė mokslininkas, kurio skyriuje buvo tiriami minėti fragmentai. Šie parametrai – odos elastingumas, lankstūs sąnariai ir kt. Aš labai nustebau pamatęs, kad, padarę audinių infraraudonąją spektroskopiją, mes įsitikinome, jog jų sandara beveik nesiskiria nuo gyvo žmogaus audinių“.
Budistai tvirtina, kad jam toliau auga plaukai ir nagai, kūnas "gyvybingas", tačiau vietoj kraujo jame teka "baltas skystis", kūną jie laiko vienu iš įrodymų, kad Budos mokslas yra tikras, o lama medituodamas pasiekė Nirvaną - tuštumą.
Gal ir V.Putinas dabar ims medituoti?


Komentarų nėra: