antradienis, gruodžio 20, 2011

Rusijoje teisia... Bhagavadgitą

Rusijoje toliau siaučia vadinamieji sektų medžiotojai, vadovaujamieji skandalingojo patarėjo religiniais klausimais A.Dvorkino, kurie gelbėja Rusiją ir stačiatikybę... Jie paprastai kreipiasi į teismus ir reikalauja pritaikyti religiniams susivienijimams ar bendruomenėms įstatymą dėl terorizmo ir ekstremizmo. Šį kartą jie iš viso pašėlo, mat reikalauja nuteisti šventąją induistų knygą - Bhagavadgitą. Tomske vyksta teismo procesas, kuriame bandoma ją tokią, kokia yra, įtraukti į ekstremistinių leidinių sąrašą. Tokiu būdu šios knygos platinimas būtų draudžiamas visoje Rusijos teritorijoje.
Daugelis religinių organizacijų piktinasi vien šia mintimi, kad galima teisti induistų šventąjį raštą. bet ko tik Rusijoje nepasitaiko... Ypač žinant seną A.Dvorkino neapykantą krišnaistams, prieš keletą metų šis odiozinis veikėjas buvo patekęs į teismą kai metro sumušė krišnaistą, platinusį knygas...
Vikipedija taip aprašo šią "baisią" knygą:
Bhagavadgyta (भगवद्‌ गीता, Bhagavad Gītā, Dieviškoji giesmė) – Indijos ir pasaulio vaišnavų (krišnaitų) religinė knyga, vienas svarbiausių hinduizmo šventraščių. Knygoje aprašomi Krišnos ir princo Ardžunos filosofiniai pokalbiai prieš Kurukšetros mūšį.
Knygoje princas Ardžuna pradeda abejoti savo jėgomis, suprasdamas, kad jis kovos su savo giminaičiais, draugais ir buvusiais mokytojais. Ieškodamas patarimo, jis kreipiasi į Krišną klausdamas, kaip jam elgtis mūšyje. Krišna pataria jam ieškoti harmonijos – dharmos. Bhagavadgytą sudaro aštuoniolika skyrių ir apie 700 dvieilių – šlokų, kuriuose išdėstomi karma, džniana, radža ir bhakti jogos principai. Bhagavadgyta yra viena iš sudėtinių Mahabharatos epo dalių (aštuoniolika skyrių iš šeštosios knygos „Bhishma Parva“).

Komentarų nėra: