šeštadienis, liepos 02, 2011

Genderinis darželis Švedijoje šokiruoja net ir švedus

Švedijoje viename iš darželių "Egalia" neliko mergaičių ir berniukų. Ne, jo neuždarė, jį tebelanko33 vaikai, tačiau lyties jie nebeturi, yra tiesiog "draugai", o darželio auklėtojai išvis vengia vartoti įvardžius JIS ir JI, juos pakeisdami homoseksualų žargono žodžiu, praneša "Associated Press". Švediškai jis - han, ji - hon. Kad išvengtų, auklėtojai vartoja žodį hen - jo nėra švedų kalboje, o paimtas jis iš gėjų ir lesbiečių žargono.
Kad vaikai neįpultų į "genderinius stereotipus" ypatingas dėmesys skiriamas knygų ir žaislų, aplinkos parinkimui - esą tai leidžia būti vaikams tuo, kuo jie nori būti.
Vaikų darželis Egalia atidarytas 2010 m. liberaliausiame Stokholmo rajone ir išlaikomas už biudžeto lėšų. Jis tapo pačiu radikaliausiu kovos dėl lyčių lygybės pavyzdžiu. Taip vaikai kartu žaidžia virtuvėje gamindami valgį, kartu stato namus iš plytų - tai naikina barjerus dirbti tam tikrą darbą. Beje, visos lėlės - juodaodės, dėl ko darželis jau gavo grasinimų iš vietinių rasistų. Direktorė patenkinta - prie darželio eilės norinčių patekti, o tik vieną vaiką iš darželio atsiėmė tėvai.
Darželio direktorė tvirtina, kad jos užduotis  - sukurti tolerancijos aplinką seksualinėms mažumoms, todėl vietoj "nepolitkorektiškos" Snieguolės ar Pelenės darželyje skaitomos knygos apie žirafų patinų- homoseksualistų santykius, kaip jie pergyvena, kad negali susilaukti vaikų, kol nesuras krokodilo kiaušinio. Beveik visos pasakos darželyje tokios - apie vienos lyties poras, vienišus tėvus ir t.t. 
Suardymas tradicinių įsivaizdavimų apie šeimą visuomenėje yra pagrindinė ikimokyklinio auklėjimo užduotis Švedijoje, mat laikoma, kad berniukai gauna nepelnytą pranašumą prieš moteris. Kad "šitą neteisybę" ištaisyti, daugelyje darželių yra "genderiniai pedagogai", kurių užduotis rasti tuos vaikus, kurie  vis dėlto kažkodėl laikosi stereotipinio mąstymo, ty laiko save berniukais arba mergaitėmis.
Vis dėlto net kai kurie švedai sako, kad tai jau nuėjo per toli ir vaikai visuomenėje pasijus dezorientuoti ir tokį auklėjimą vadina "genderine beprotyste".

15 komentarų:

Sigitas Kalinas rašė...

Nesąmonė! Tai nauja diskriminacijos forma. Vaikas privalo žinoti savo lytį.

Linas rašė...

:) O jam paliekama apsispręsti, kuo jis norės būti:))

Sigitas Kalinas rašė...

Transseksualumas yra liga (gimdymo trauma). Pasaulyje tai yra gydoma ir išgydoma.
Nereikia transseksualumo painioti su seksualine orientacija, kurią įgyjame gimdami (ir kurią reikia "tramdyti").

Linas rašė...

Na aš savo seksualinės orientacijos netramdau:)

Andrius rašė...

Labai liudna kad iki tokio lygio nusiritome.
Aisku, cia tik pradzia.
Valdzios ir istatymai eina tik blogyn, ir tikrosios zmoniu teises vis mazeja, nors visi mano kad jie laisvesni daryti ka nori labiau nei bet kokiu pasaulio istorijos metu. Dabar zmogus negali daryti nieko, jei valdzia nusprendzia kad tai negerai, pavyzdziui, tevai nebegali rinktis kaip mokinti savo vaikus.
:(

Na, svarbiausia tai kad dievas gyvas!

Olgerdas rašė...

Homoseksualumas, Sigi, taip pat puikiausiai gydomas. Tereikia tik noro buti tuo, kuo esi. Kai yra noras, tuomet zmogus pamato ir realias galimybes atsikratyti ivairiu ikyriu maniju. O kai noro nera, tuomet bandoma isgalvoti ivairias hipotezes apie neva negalimuma kazka pakeisti.

Kęstutis rašė...

na atrodo Švedijoj heteroseksualumas tampa jau iškrypimu :D

Sigitas Kalinas rašė...

Švedijoje vyrai prižiūri kūdikius, kol moterys dirba. Mes to nesuprantame, bet jiems tai normalu ;)

Sigitas Kalinas rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Kęstutis rašė...

O amerikoj tai Švarcegeris net gimdė :D

Olgerdas rašė...

Tai va, Kestuti, svedai ir uzsiima "iskrypimo" gydymu nuo mazens :) Musiet ir musu vaiku ar anuku tai laukia- tokie "gydantys" darzeliai. Nors ir mus pacius dar gali uzdaryt i psichuske- kad po biski spalvos kitokios pradetu patikt :)

Kęstutis rašė...

ką prisipranašausi, tą ir turėsi ;)

Sigitas Kalinas rašė...

Straipsnis anglų kalba
http://blogs.forbes.com/timworstall/2011/06/27/egalia-gender-neutral-schooling-and-school-voucher-programs/

Simona rašė...

Netikėkite šituo straipsniu. Visiškas melas.

Simona rašė...

Visų pirma neįmanoma neatkreipti dėmesio į didelį tėčių aktyvumą auginant vaikus. Švedijos tėčiams nereikia reklaminių stendų, kad „tėvystė veža”. Jie neraginami mėgaujasi laiku, leidžiamu su mažyliais. Švedijoje tėčių, namuose auginančių savo atžalas, skaičius yra didžiausias Skandinavijoje ir visoje Europoje – apie 30 procentų. Motinystės ar tėvystės atostogų Švedijoje dažnai eina tas iš tėvų, kurio įnašas į šeimos pajamas mažesnis. Taigi, jei mama uždirba daugiau, mažyliu namuose rūpinasi tėtis. 10 dienų po gimdymo tėtis turi teisę pasiimti atostogų, gaudamas 80–90 procentų savo uždarbio. Taip pat tėčiui priklauso 60 dienų mokamų atostogų gimus vaikui – šie pinigai negali būti išmokami mamai. Tokiu būdu tėčiai yra skatinami praleisti daugiau laiko su gimusiu vaikeliu, gaudami išmoką, atitinkančią 80–90 procentų atlyginimo. Tad Stokholmo gatvėse ir parkuose įprasti vaizdai, kai keletas tėčių su kūdikiais kartu išeina pasivaikščioti. IR TAI YRA NORMALU. Jūs, vyrai, esate įpratę, kad moterys ir dirba, ir vaikus augina. O ką jūs tuo tarpu darote? Televizorių žiūrit???? Tokių darželių, apie kuriuos čia rašo, net nėra. Paprasčiausiai darželyje tėra žaislai sudėti vienoje vietoje, o ne taip kad va toje eilėje mergaitiški, o kitoje berniukų žaislai. Jie darželyje tikrai nėra mokomi būti neutralais, be lyties. Su tuo "HEN" norima pabrėžti, kad mes visi esame lygūs: lyties klausimu, tautybės, kad visi galime būti kuo norime. Kad nebeliktų problemos, kai moterys ir vyrai atlikdami tą patį darbą, gauna ne tą patį atlyginimą, t.y. vyrai gauna daugiau, nes jie VALDANČIOJI LYTIS. Jūs smerkiate tai, nes patys nenorite būti lygiaverčiai partneriai su moterimis. Ir ta moterų siekiamybė būti lygiavertėmis vyrams nėra feminizmas, o tėra teisybės troškimas.