sekmadienis, liepos 24, 2011

Airija verda - politikai siūlo nutraukti diplomatinius ryšius su Vatikanu

Airija verda - politikai siūlo nutraukti diplomatinius ryšius su Vatikanu. Viena iš labiausiai katalikybei atsidavusių Europos šalių pasipiktinusi Vatikano elgesiu. Kritikos ir pačios aštriausios, pažėrė net aukščiausi Airijos politikai, ko dar iki šiol nėra buvę. Priežastis - Vatikanas tyli, nors praeitą savaitę buvo pateikti oficialūs kaltinimai, kurie suformuluoti 400 puslapių komisijos ataskaitoje apie kunigų ir vienuolių seksualinius nusikaltimus Kloino vyskupijoje. Airija pareikalavo oficialaus atsakymo.
Airijos premjeras Enda Keni perlamente tiesiai pasakė, kad užuot ėmesis veiksmų, kad užtikrintų vaikų saugumą, Vatikanas bandė išsaugoti savo valdžią ir reputaciją. "Rezultatai rodo, kad ir šiandien tarp Vatikano kunigų dominuoja susiskaldymas ir aristokratiškas nosies užrietimas, - sakė jis parlamente,- užuot ėmęsis priemonių išnaikinti prievartai, Šventasis sostas stengėsi apsaugoti arkivyskupo garbę, savo valdžią ir reputaciją. Jų pražūtinga pozicija visiškai priešinga nusižeminimui ir atjautai, ant kurių turi remtis Katalikų bažnyčia".
"Mes gyvename XXI amžiaus Airijoje ir daugiau nepakęsime tokių nusikaltimų ir pasipūtimo mūsų respublikoje", - premjero žodžius cituoja ИТАР-ТАСС.
Telieka priminti, kad Airijoje, preliminariais skaičiavimais katalikų kunigų ir vienuolių seksualinės prievartos aukomis galėjo tapti iki 15 000 asmenų.

Komentarų nėra: