penktadienis, rugsėjo 24, 2010

Vatikano banke - areštai, Vatikanas piktinasi


Rugsėjo 22 dieną Romos prokuratūra areštavo 23 mln. eurų iš Vatikano banko fondų, sulaikė šio banko prezidentą Gotti Tedeschi, kuris kartu su gen. direktoriumi buvo įtrauktas į Romos prokuratūros apklausiamųjų sąrašą. Jie kaltinami pažeidę 2007 metais priimtą dekretą, siekiantį užkirsti kelią pinigų plovimui. Sulaikytoji suma buvo laikoma Credito Artigiano Spa sąskaitoje.
Tačiau Vatikanas teigia esąs apstulbintas tokios bylos, kurios centre atsidūrė oficialiai Religinių reikalų institutu (Istituto per le Opere di Religione – IOR) vadinamas bankas ir jo valdytojai Ettore Gotti Tedeschi bei Paolo Cipriani.
Vatikanas paskubėjo pasisakyti - išreiškė visišką pasitikėjimą Vatikano banko vadovybe ir pageidavimą, kad jų banką įtrauktų į "neliečiamųjų sąrašą"(Kaip beje, ir kitais abejotinais atvejais, kai pinigų plovimo šešėlis krisdavo).
Vatikano komunikate rašoma:
„Šventasis Sostas ne kartą pademonstravo aiškią valią išlaikyti visišką skaidrumą finansinių veiksmų, kuriuos atlieka Religinių reikalų institutas (IOR). Tam reikia, kad būtų vykdomos visos būtinos procedūros, padedančios užkirsti kelią terorizmui ir kapitalų plovimui. IOR atsakingieji pareigūnai imasi visų priemonių, bendraudami tiek su Italijos banku, tiek ir su kompetentingais tarptautiniais organais – Organisation for Economic Co-operation and Development (Oecd) ir Gruppo di Azione Finanziaria Internazionale (Gafi) (Tarptautinės finansinės veiklos grupė prieš kapitalų plovimą) – siekdami, kad Šventasis Sostas būtų įtrauktas į vadinamąjį White List.
Šventąjį Sostą pribloškė ir nustebino Romos prokuratūros iniciatyva, turint omenyje tai, kad visi privalomi duomenys yra prieinami Italijos Bankui, o analogiškos operacijos yra vykdomos su kitais italų kredito institutais.
Kalbant apie spaudoje cituojamus pavedimus, atkreipiame dėmesį, jog tai vidiniai pervedimai į ne italų kreditoriaus iždą, kurių gavėjas yra ta pati IOR. Todėl Šventasis Sostas mato reikalą išreikšti visišką pasitikėjimą IOR prezidentu ir generaliniu direktoriumi.“

Komentarų nėra: