šeštadienis, rugsėjo 11, 2010

"Garbės nužudymai" - 20 000 aukų


Britų žiniasklaida praneša statistiką - "Garbės nužudymai" kasmet pasaulyje nusineša 20 000 aukų, daugiausia moterų ir jaunų merginų, kurios žudomos arba verčiamos nusižudyti šeimos narių, praneša "The Independent".
Šitie brutalūs nusikaltimai dažniausiai vykdomi musulmoniškose šalyse, oficiali statistika - 5000, tačiau jis 4 kartus žemesnė už realius skaičius. Žuranalistai 10 mėnesių tyrė padėtį Rgipte, Joardanijoje, Palestinoje ir Pakistane. Beje, vietinė spauda nutyli tokius nužudymus, pavyzdžiui, Egiptas tvirtina, kad jų šalyje tokių nėra. Moterys deginamos, joms nukertama galva, užmušamos elektros srove, užkasamos gyvos, sukapojamos ir t.t.
Jordanijoje ir Egipte žinomi atvejai, kai tėvai prievartavo savo dukras, o kai tos tapdavo nėščios, jas užmušdavo "dėl šeimos garbės". Somalyje merginą įkasė į žemę, ją 50 vyrų svadė akmenimis, norėdami užmušti, vėliau atkasė, bet ji pasirodė gyva, tada vėl užkasė ir užmušė, o jos visa kaltė, kad ją išprievartavo trys vyrai, o apie tai tėvai pranešė islamistams.
Pakistane griovyje rasta moteris, kurią šeima užmušė tuo metu, kai ji gimdė - šalia rastas kitas jos vaikas, o antrasis liko jos gimdoje, nors jo galva jau buvo išorėje. Ją užkapojo kirviu, prieš tai nupjovę ausis ir lūpas. Kaimo imamas atsiakė laidoti "prakeiktąją ir jos vaikus".
Daugiausia tokių nužudymų yra Irake, antroje vietoje - Turkija.Sakykim, Basroje fiksuojama, kad už tai, jog nenešiodavo musulmoniškos aprangos per menesį būdavo nužudoma po 15 moterų, Palestinoje per vieną mėnesį buvo nužudyta 12 moterų ir t.t.
Indijoje žinomi atvejai, kai nužudomi ir jaunikis ir jaunoji, nes giminaičiai būna nepatenkinti vestuvėmis ir t.t.
Blogiausia, kad šitą kruviną paprotį musulmonai atsivežė ir į Europą, čia nereti atvejai, kai tėvai ar broliai žudo merginas, kai jos ima draugauti su vaikinais arba nebenori būti musulmonėmis.

Komentarų nėra: