antradienis, rugpjūčio 17, 2010

Vieno batsiuvio istorija


1761 metais šią dieną Anglijoje gimė Viljamas Karei. Šeima buvo tokia neturtinga, kad negalėjo leisti jo į mokslus, jis tapo batsiuviu. Vis dėlto, ne viskas, ką gyvenimas mums numatė, tampa realybe, kai įsimaišo Viešpats.
Šiandien Viljamas Karei minimas kaip pats iškiliausias visų laikų Biblijos vertėjas, jo dėka Biblijas savo kalba gavo 300 milijonų žmonių.
Po to. kai įtikėjo, jis dirbdamas batsiuviu savarankiškai išmoko graikų ir hebrajų kalbas ir tapo pamokslininku baptistų bendruomenėje. 1792 metais buvo įkurta pirma misionierių draugija, visi jos pinigai buvo 30 svarų, buvo nuspręsta pradėti darbą Indijoje, 1793 metais jis su šeima ten ir išvyko. Dirbo plantacijose prižiūrėtoju, greitai išmoko bengalų kalbą ir po 5 metų jau turėjo Naujojo Testamento rankraštį šia kalba. Viljamui teko daug paaukoti - mirė jo žmona ir sūnus, jis pats sunkiai susirgo, anglų valdininkai jam dažnai maišė, todėl jis persikėlė į danų koloniją.Iš Anglijos atvyko spaustuvininkas Viljamas Vardas ir mokytojas Jėzus Maretanas, jie įkūrė spaustuvę "Serampore Press". Spausdinimas buvo ypač sunkus, nes kiekviena iš Indijos kalbų turėjo savo abėcėlę, todėl spausdinant Biblijas reikėjo daug darbo. V.Karei atsidėjo kalboms, jo pasiekimai buvo tokie dideli, kad net anglų vyriausybei teko pripažinti - jis gavo profesoriaus laipsnį ir ėmė dėstyti Kalkutos koledže, kur dirbo iki pat mirties.
Misijose jis praleido 41 metus, per tą laiką Bibliją jis išvertė į 24 Indijos ir Azijos kalbas vienas, dar 20-yje vertimų jis buvo bendraautorius.

Komentarų nėra: