penktadienis, rugsėjo 05, 2008

Siaubas Orisos valstijoje

Indijos Orisos valstijoje tęsiasi krikščionių persekiojimai. Indijos katalikų dienraštis „The Indian Catholic“ pateikia nuo induistų rankos žuvusių 26 asmenų sąrašą. Neoficialiais duomenimis žuvusių gali būti gerokai daugiau.Dienraštyje taip pat pateikiamas dalinai ar visiškai suniokotų 50 krikščioniškų bažnyčių – katalikų ir protestantų – sąrašas, išvardijamos didžiausios suniokotos krikščioniškos institucijos. Be šio bendruomeninio bažnytinio turto buvo suniokoti, apiplėšti ar sudeginti keli tūkstančiai krikščionių namų.
Antikrikščioniška banga kilo po rugpjūčio 23 dienos, kai pasklido žinia apie induistų nacionalistų lyderio Orisos valstijoje svamio Laxmanananda nužudymą. Svamis ir dar keturi asmenys buvo nužudyti per išpuolį, kurį rugpjūčio 23-iosios vakare įvykdė apie tris dešimtis ginkluotų vyrų, palikusių nuorodų, jog jie atstovauja komunistų-maoistų pusę.
Tačiau induistų lyderiai apkaltino krikščionis. Vienas iš jų teigė, kad „Bažnyčia nužudė svamį“, kitas aiškino, kad tai esą „krikščionys pasiuntė žudikus“. Kadangi Indijos policijos pareigūnai, remdamiesi pirminiais duomenimis, taip pat teigė, jog išpuolio prieš svamį braižas atitinka maoistų kovotojų išpuolius, tai dar vienas induistų lyderis pareiškė, jog policija „kaltindama maoistus slepia tiesą“.
Krikščioniškų bendruomenių lyderiai nedelsdami pasmerkė svamio nužudymą, kategoriškai paneigdami teiginius, esą žudikai vykdė jų nurodymus.
Jungtinių Arabų Emyratų dienraščio „The National“ korespondentas cituoja Orisos krikščionių liudijimus, jog vietos induistai bauginimais ir jėga verčia juos tapti induistais, ypač tuos, kurie iš induizmo buvo atsivertę į krikščionybę. Pasak dienraščio, tokių atvertimų gali būti keli tūkstančiai. Krikščionių lyderiai jau pasmerkė tokią prievartą. Induistų atstovai neneigia paties krikščionių „atsivertimo“ į induizmą fakto, tačiau teigia, jog kalbos apie prievartą yra krikščionių propaganda ir tikina, jog visi atsivertimai buvo "savanoriški".
Induistų nacionalistai prieštarauja patys sau - vieni žiniasklaidos atstovams atvirai pareiškė, jog praėjusios savaitės išpuoliai buvo „krikščionims pamoka už svamio nužudymą“. Kiti neigia smurtą, teigdami, jog žinios apie krikščionių persekiojimą yra pačių krikščionių paskleista melaginga dezinformacija, skirta induizmo diskreditavimui. Vishva Hindu Parishad organizacijos pirmininkas S.H. Vedantam prieš kelias dienas netgi sugebėjo pareikšti, jog krikščionys patys padegė savo bažnyčias, kad galėtų apsimesti aukomis ir apjuodinti induizmą.
Rugsėjo 7 dieną viso pasaulio krikščionys melsis ir pasninkaus už Indijos krikščionis.

Komentarų nėra: