šeštadienis, kovo 22, 2008

Saudo Arabija kovos su radikalizmu

Saudo Arabija, viena iš konservatyviausių musulmonų valstybių, matyt, jau pati pavargo nuo radikalizmo ir jo padarinių. Kovodama su radikaliuoju islamizmu bei jo apraiškomis, Saudo Arabija ruošiasi „kelti kvalifikaciją“ maždaug 40 tūkst. imamų.
Apie šį planą, kuris yra platesnės programos skatinti toleranciją šalyje dalis.Mokymus vykdys šalies religinių reikalų ministerija bei naujai įsteigtas, nuosaikią islamo interpretaciją platinantis Tautinio dialogo centras. Saudo Arabijos visuomenė po truputį ima suvokti, kad vien saugumo priemonėmis kovoti su islamo karingumu nepakanka. Kita vertus, karališkoji šalies šeima yra nuolat spaudžiama Vašingtono, raginančio koreguoti religinius vadovėlius bei kontroliuoti karingus dvasininkus, skatinančius jaunimą prisidėti prie džihado („šventojo karo“).
Šią iniciatyvą skeptiškai vertina kritikai, kurių manymu, niekas nesikeis, kol visuomenę valdys ultrakonservatyvus dvasininkų sluoksnis. Vien praėjusią savaitę vienas įžymus šventikas paragino nukirsti galvas keliems liberalesniems rašytojams, bandžiusiems „išjudinti“ ortodoksišką nuostatą, kad musulmonai negali keisti savo religijos.
Pagal "Alfa" ir BBC pranešimus

Komentarų nėra: